playstation 5 logo playstation 5 logo

Playstation 5 – razboiul conosolelor incepe

Aseara, in livestream-ul oficial al celor de la Sony, am aflat de la dezvoltatori tot ce este de stiut despre Playstation 5.

Chiar daca a durat mai mult de o ora, designerul chef Mark Cery a prezentat in detaliu noua generatie de console Sony. S-a vorbit atat despre viitorul rezervat pentru Playstation 5, cat si despre inovatiile pe care le aduce in prezent. Insa chiar daca un numar mare de curiosi au asteptat pana la finalul stream-ului, nicio imagine sau unitate nu a fost aratata publicului.

Prima victorie, in tabara adversa

Daca nu ai apucat sa urmaresti aseara stream-ul GDC 2020, iti facem noi acum rezumatul. Asa cum ne asteptam, arhitectura consolei Playstation 5 este extrem de familiara, comparand cu Series X. PS5 va gazdui chipuri de procesare APU de ultima generatie, semnate de AMD. Zen 2 cu 8 core-uri pentru CPU si RDNA 2 pentru GPU, acestea avand spatele asigurat de 16GB de RAM.

rivalry xbox ps

Insa daca ne oprim putin asupra capacitatii grafice, observam ca Xbox Series X obtine prima victorie. Series X are 12 TFLOPS, iar Playstation 5 „doar” 10.28 TFLOPS. Folosim ghilimelele, deoarece chiar si cu „numai” 10.28 TFLOPS este de 8 ori mai puternica decat generatiile anterioare.

Cum am descoperit recent noi informatii despre Series X, promitem sa revenim curand asupra acestei comparatii. E interesant de vazut cine va castiga in termen de specificatii aceasta lupta. Insa, pana atunci, poti arunca o privire asupra comparatiei dintre Playstation 5 si fratele sau mai mare, PS4.

Playstation 5 vs PS4

„Prin SSD preluam conducerea”, spuse Playstation 5

Asa cum spuneam si cand am vorbit ultima oara despre Series X, cea mai mare „inovatie” a viitoarei generatii de console este integrarea stocarii de tip SSD. In sfarsit! Spunem asta pentru ca una dintre cele mai mari limitari ale vechilor console era viteza cu care acestea citesc jocurile de pe hard-ul intern.

Insa Playstation 5 a dus lucrurile cu un nivel mai departe. Dezvoltatorii consolei au anuntat ca in ceea ce priveste SSD-ul, vor folosie o tehnologie costum, creata special pentru aceasta consola. Asta face ca viteza de citire a viitoarei console sa fie de doua ori mai mare decat a rivalei de la Microsoft. Si mai mult ca sigur ca Sony se va folosi de aceasta viteza pentru a inova din punct de vedere grafic in titlurile viitoare care vor veni pe PS5.

Tot aceasta tehnologie raspunde la necesitatile de reducere a timpilor de instalare si de update ale jocurilor. Diferente mari, avand in vedere ca tehnologia SSD este disponibila pe PC de aproximativ 10 ani, ceea ce face ca integrarea ei in consolele de gaming sa fie cu atat mai interesanta.

playstation 5 specs ssd

Spatiu de stocare intern, spatiu de stocare extern

Iar daca cei 825 de GB se vor dovedi a fi insuficienti pentru tine, dezvoltatorii au confirmat ca exista variante pentru extinderea spatiului de stocare. La lansare, Playstation 5 va pune la dispozitie un slot M.2 SSD, insa formatul componentelor compatibile nu este standardizat. Asta inseamna ca Sony va trebui sa aleaga o lista de branduri si modele preferate. Iar daca un titlu de pe PS4 poate fi lansat si jucat de pe un HDD extern, titlurile viitoare nu vor putea fi stocate pe acesta decat doar ca arhive.

Si pentru ca numarul jocurilor pe care le vei putea juca este direct legat de capacitatea de stocare, am aflat ca cel putin 100 de jocuri de pe PS4 vor ajunge si pe Playstation 5.

Secretul consta in optimizare…

In lumea gaming-ului, resursursele CPU, RAM si GPU ale unei console sunt „cea mai importanta resursa”. Poveste lunga pe scurt, AMD au vorbit si despre imbunatatirile aduse la nivelul celor doua cipuri din Playstation 5. In privinta CPU-ului, acesta va putea imprumuta resursele sale catre GPU, in functie de workload-urile celor doua. Iar pe de alta parte, au fost aduse imbunatatiri si la nivel termic, ceea ce face racirea componentelor mult mai usoara.

mockup on flames

Printre altele, Playstation 5 va fi si ea capabila de ray tracing. Va putea de asemenea sa redea ecouri (reverberatii sonore) in timp real, bazate pe simulari fizice. De fapt, cei de la Sony considera ca aceasta este epoca dominata de numarul FPS. Iar cel mai important simt al jucatorilor de la o zi la alta devine auzul. Astfel incat placa de sunet din PS5 va incerca sa redea senzatia „prezentei” unui obiect sau caracter in apropierea jucatorilor.

Pentru dezvoltarea acestei tehnologii, numita Tempest Engine, Sony au transformat un GPU AMD vechi intr-o noua placa de sunet. Ceea ce face ca o pereche de casti stereo, cu capabilitate de sunet 3D, sa schimbe esential modul in care jucatorii vor interactiona cu sunetele din jocuri.

Dar lansarea cand?

Playstation 5 este programat pentru perioada sarbatorilor de iarna, 2020. Insa in contextul actual pandemic, aceasta data ramane sub un oarecare semn al intrebarii. Depinde foarte mult de stabilitatea pietei si a lanturilor de aprovizionare cu piese pentru locurile in care se vor construi aceste console. Despre drumul noii console poti afla mai multe urmarind stream-ul de ieri mai jos sau link-ul de aici.

Dar asta nu ne face sa fim mai putin curiosi. Sau sa nu asteptam cu nerabdare primele demo-uri de gameplay pe aceasta noua consola. Tu ce parere ai?

https://youtu.be/ph8LyNIT9sg

Lasă un răspuns