Stadia se confrunta cu dificultati in a atrage dezvoltatori de jocuri video.
Desi parea initial ca platforma de gaming a celor de la Google urma sa fie un „disruptor” in industrie, acum lucrurile nu mai sunt asa de clare. Stadia se afla in prezent in centrul unui cerc vicios, intre Google, jocuri video si dezvoltatori. In timp ce dezvoltatorii reclama faptul ca portarea jocurilor pe platforma necesita un efort signifiant, Google nu pare sa reactioneze intr-un mod in care sa incerce sa atraga mai multe studiouri pe Stadia. Iar fara studio-uri nu vor fi nici jocuri. Fara jocuri, nu exista jucatori.
Cand Sundar Pichai (CEO, Alphabet) anunta pe scena noul proiect Google Stadia, toata lumea era curioasa sa vada despre ce e vorba. Tehnologia era noua si parea sa functioneze excelent. Iar in spatele proiectului era un gigant de dimensiunile Google. Adica, cel putin in teorie, o cantitate de resurse aproape infinita. Apoi Stadia a fost lansata, in varianta pentru „Founders” (fondatori). Si cam atat, deoarce condiitile in care poate fi folosita sunt destul de restrictive iar jocurile de tipul triple AAA, desi asteptate, nu au mai aparut ulterior. Asa a ajuns platforma bazata pe cloud-gaming sa fie de fapt o platforma izolata si, pentru multi, un motiv de gluma in industria jocurilor video.
Jocuri, studio-uri, oferte si nereusite
Unul dintre motivele care contribuie la lipsa de interes fata de Stadia este catalogul limitat de jocuri oferit de aceasta. In ciuda intrarilor de noi titluri lunar, lipsesc inca jocurile importante si, bineinteles, jocurile exclusive. Ceea ce pe multi ii face sa mai astepte pana cand isi schimba consola sau PC-ul pentru o astfel de platforma virtuala. Explicatia pentru aceasta situatie este data de dezvoltatori. Mai multe studiouri, in dialog site-uri din zona news despre gaming, s-au plans de lipsa de fonduri pentru colaboratorii Stadia.
„Atunci cand esti abordat de o companie pentru a dezvolta jocuri, conversatia incepe cu o oferta prin care sa fii motivat sa ii alegi pe ei. In cazul Stadia, oferta este atat de mica incat nici macar nu poate fi numita parte a negocierilor”
Si uneori nici macar banii nu sunt reala problema. Pentru ca in ziua de astazi exista si studiouri care isi pot permite sa plateasca sume mai mari pentru a-si introduce jocurile pe cat mai multe platforme. Ubisoft, de exemplu, intr-un comunicat, spunea ca:
„Tipul acesta de tranzactii ne fac intotdeauna sa facem urmatorul calcul. Sunt banii respectivi indeajuns incat noi sa ne putem continua dezvoltarea? Este macar un contract de exclusivitate, care sa ne ofere siguranta?
Sunt platforme si platforme. Unele pe care vrei cu tot dinadinsul sa fii pentru ca au o audienta destul de mare. Si tu, ca studio, vrei ca jocul tau sa ajunga la un numar cat mai mare de gameri. Astfel de platforme sunt cele precum Steam sau Nintendo: Switch. Au in spatele lor grupuri largi de oameni care vor juca si jocurile tale.„
Asadar, Stadia este prinsa intr-un fel de cerc vicios. Daca nu exista jucatori pe platforma, nici studiourile nu vor fi tentate sa dezvolte jocuri pentru platforma. Iar fara jocuri, nici jucatori nu vor fi. Acesta e unul dintre motivele pentru care ii vedem pe cei de la Epics Games depun eforturi reale si lanseaza oferte de toate felurile catre dezvoltatori.
Stadia de aici inainte
Lipsa de motivatie aratata de Google nu e deloc surprinzatoare. Asta pentru ca ei sunt deja cunoscuti pentru lansarea unor proiecte majore in trecut care au fost abandonate ulterior. Aici pot fi mentionate proiecte precum Google+, Google Glass sau Google Hangouts. Intrebarea este daca si Stadia va urma acelasi parcurs?
Ramane totusi de vazut daca dezvoltatorii vor continua sa evite Stadia. Platforma este inca proaspata. La fel si promisiunea de a „aduce jocurile in mainile gamerilor mari si mici, indiferent de pret”, care ramane un vis al multor gameri de pretutindeni.