Probabil că atunci când vorbim despre viitorul gamingului, nu foarte mulți ne mai gândim la o nouă generație de console. Si cu siguranta nu ne gandim la Xbox Series X. Tehnologiile de tip direct-streaming ne fac sa ne indepartam tot mai mult de console obisnuite sau „pc master race”. Iar Google Stadia si celelalte companii de notorietate se orienteaza in aceeasi directie pentru proiectele viitoare.
Din fericire, totusi, cei de la Microsoft nu sunt pregatiti sa renunte inca la console. Iar noi, in cautarea „ultimului răcnet”, am dat pe blogul oficial peste noua jucarie din seria Xbox, denumita simplu, Series X.
Initial purtand titlul de Project Scarlett, Xbox Series X este proiectul cu care Microsoft vrea sa concureze in 2020 pe piata consolelor de gaming. Primul lucru pe care trebuie sa il spunem despre Series X este ca vine ca o gura de aer proaspat. O data in departamentul hardware, cu care suntem obisnuiti de consolele Xbox. Si a doua oara in departamentul software, ca modalitate de a accelera abilitatile hardware ale consolei.
Ca design, Xbox Series X este complet diferit de predecesorii sai. Pentru inceput, consola arata ca un turn vertical, foarte asemanator cu forma unei unitati PC. Cu toate astea, Microsoft a confirmat ca Series X va putea sta atat vertical cat si orizontal. Deci forma nu afecteaza sub nicio forma mobilitatea.
De altfel, se pune accentul pe simplitate si aspect practic ceea ce face design-ul cat se poate de minimalist. „Carcasa” de culoare neagra pare a fi din plastic mat sau metal. Iar dimensiunile estimate, conform mai multor surse online, sunt 31cm x 16cm x 16cm, semnificativ mai mari in comparatie cu One X. In partea superioara va avea un grilaj de ventilare foarte asemanator cu grilajul inconfundabil al Mac Pro-ului. Iar acesta este si cel care gazduieste un led verde super super cool, simbol al Xbox-urilor din toata lumea cu care deja ne-am obisnuit. Nici prea mult, nici prea puțin, dar cu siguranta diferit.
Pasul 1: GPU nou, Pasul 2: Xbox Series X, Pasul 3: Profit!
Da, poate ca gurile rele inca mai glumesc pe seama formei noii console, asa cum am vazut-o in nenumarate meme-uri in ultimele luni. Dar simplitatea design-ului si dimesiunile puțin mai mari sunt lucruri pe care Xbox Series X le transforma repede in avantaje.
-
Microsoft confirma: Series X vine cu procesoare custom-made, semnate de AMD (Zen 2/RDNA 2 Architecture)
La ambele categorii, CPU si GPU, Xbox Series X castiga cu usurinta primul loc in clasamentul celor mai puternice console produse vreodata de Microsoft. Asta ne incureajeaza sa credem ca va concura serios si cu celelalte console disponibile pe piata la data lansarii sale. Cu o capacitate procesare de 12 TFLOPS, Series X este, pe parte grafica, de doua ori mai puternica decat Xbox One X si de cel putin opt ori mai puternica decat Xbox One.
-
„De doua ori mai puternica”, dar nu uita sa iei in calcul si introducerea memoriei de tip SSD
Da, noua consola utilizeaza SSD! In sfarsit! O sa poti suspenda mai multe jocuri in acelasi timp. O sa te poti muta dintr-un joc in altul fara timp de asteptare sau infernalele loading screens. Microsoft incearca sa aduca imbunatatiri si in ceea ce priveste limita de frame rate (suport pentru 120fps). Alte diferente se vor vedea si in uneltele puse la dispozitie dezvoltatorilor pentru diversificarea lumilor de joc.
VRS, ray tracing, DLI, VRR si multe alte surprize placute
Atunci cand discuti despre console, e imposibil sa nu te entuziasmezi cand vorbesti despre responsivitate. Iar gamerii au fost dintotdeauna atenti la viteza, latenta si refresh rate sau fps. De asta ne-am entuziasmat si noi cand am aflat ca Xbox Series X va veni cu „Variable Rate Shading (VRS)” si „hardware-accelerated DirectX ray tracing„. Acestea premit GPU-ului sa se concetreze doar pe elementele afisate efectiv pe ecran si eficientizeze consumul de resurse.
Tot un bonus-viteza este si scaderea latentei cu care controllerul transmite imputuri consolei. Acest lucru este posibil datorita tehnologiei „Dynamic Latency Input” (DLI). Cu atat mai mult, va fi integrat si noul standard HDMI 2.1., care beneficiaza de Auto Low Latency Mode (ALLM) si de Variable Refresh Rate (VRR). Cel din urma fiind elementar pentru eliminarea efectului de tearing pentru a „obliga” TV-ul sa ruleze in „Game Mode”, atata timp cat e conectat la consola.
Ce ma joc pe Xbox Series X?
Microsoft isi propune sa pastreze „traditia” ca noile console sa poata rula jocuri disponibile pe consolele anterioare. Astfel ca jocurile de pe Xbox One si chiar si de pe Xbox 360, in anumite cazuri exceptionale, vor putea rula fara probleme si pe Series X.
Tot la capitolul jocuri si disponibilitate trebuie sa vorbim putin si despre serviciul Smart Delivery. Microsoft anunta ca il va pune la dispozitia utilizatorilor de pe Series X. Vor fi deci disponibile in store numai versiunile jocurilor pe care consola lor le poate rula. Astfel, desi cumperi o singura copie a jocului, consolele vor descarca automat versiunea care este cea mai potrivita pentru configuratia hardware pe care o gazduiesc.
Xbox Game Pass va continua sa fie disponibil si pe Series X. Deci nu trebuie sa iti faci probleme ca vei rata ocazia sa prinzi noile jocuri exclusive inca din ziua lansarii. Asta in cazul in care si tu stai ca noi cu ochii pe lansarea Halo Infinite.
Un pas mic pentru gaming, un pas mare pentru Xbox
Xbox Series X este programata sa apara in a doua jumatate a anului 2020, insa nu avem nicio data exacta pentru moment. Ceea ce stim este ca se apropie Game Developers Confference 2020, luna viitoare. Si tot cu pasi repezi vine si urmatorul E3, unde sigur ne vom reintalni cu aceasta consola. Cat despre comparatiile cu PS5, noi nu ne-am hotarat inca asupra unui favorit. Voi ce parare aveti?
Ceea ce este totusi interesant e faptul ca Microsoft mai pregateste o consola pentru 2020. Din informatiile care au ajuns momentan pe internet, specificatiile o sa fie mid-range, dar si pretul extrem de redus, facand-o mai accesibila. Despre ea vom vorbi in saptamanile care urmeaza, deci nu uita sa mai verifici din cand in cand rubrica de news hardware.