background article background article

Despre starea de urgenta – sau cum sa nu intri in panica fara motive

Stai fara griji! Azi intram in stare de urgenta, dar nu cum spune presa.

Fie ca vrem, fie ca nu, noi gamerii suntem experti in stari de urgenta. Nu ne opreste nicio sirena, nicio usa de beton armat si nici NPC-uri transformate in zombie. Insa in cazul pandemiei de coronavirus, starea de urgenta inseamna cu totul altceva. Iar cei care speculeaza si incearca sa creeze panica, ar trebui sa joace putin PUBG, sau sa bea o gura de energizant, ca sa se mai racoreasca. Starea de urgenta isi incepe efectele astazi, iar decretul si masurile noi care vin odata cu adoptarea ei, vor fi anuntate public prin toate mijloacele de presa disponibile.

Ce e starea de urgenta?

Pe scurt, starea de urgenta este o masura exceptionala, prevazuta de Constitutie. Caracterul de masura exceptionala se explica prin conditiile speciale in care poate interveni si setul de optiuni (limitate) pe care le ofera autoritatilor, in gestionarea unei crize.

Fie ca vrem, fie ca nu, noi gamerii suntem experti in stari de urgenta. Nu ne opreste nicio sirena, nicio usa de beton armat si nici NPC-uri transformate in zombie. Insa in cazul pandemiei de coronavirus, starea de urgenta inseamna cu totul altceva. Iar cei care speculeaza si incearca sa creeze panica, ar trebui sa joace putin PUBG, sau sa bea o gura de energizant, ca sa se mai racoreasca. Starea de urgenta isi incepe efectele astazi, iar decretul si masurile noi care vin odata cu adoptarea ei, vor fi anuntate public prin toate mijloacele de presa disponibile.

Ea poate fi declarata (n.r. pusa in vigoare) numai in anumite cazuri, pentru protejarea populatiei. Nu este sub nicio forma o masura permanenta sau pe termen lung. Este limitata in timp (30 de zile) si trebuie incuviintata (n.r. aprobata) de Parlament, pentru a se asigura lipsa oricarui abuz de putere.

Da, poate fi prelungita pentru perioade succesive de cate 30 de zile, insa procedura de declarare si incuviintare se repeta de fiecare data. Asta inseamna ca dupa 30 de zile, starea de urgenta inceteaza de drept (n.r. fara proceduri speciale de abrogare). Iar pentru a putea fi continuata, trebuie ca situatia care a cauzat intial starea de urgenta sa fie inca neinlaturata si periculoasa.

Cum voi fi afectat?

starea de urgenta meme

Probabil unul dintre cele mai speculate lucruri despre starea de urgenta sunt efectele ei supra cetatenilor. Poti fi linistit, pentru ca nu vei fi pazit de tancuri, nici nu va trebui sa mananci conserve pentru tot restul vietii. Starea de urgentapermite autoritatilor sa adopte un set de masuri pentru prevenirea si/sau gestionarea unor situatii de criza astfel incat aceste situatii sa fie inlaturate. Cuvintele cheie sunt prevenirea/gestionarea unei situatii de criza.

Asta inseamna ca toate masurile luate in timpul starii de criza trebuie sa fie direct legate de prevenirea/gestionarea motivului declararii acesteia, adica pandemia de coronavirus. Nicio masura nu poate fi luata in mod nejustificat, iar eventualele masuri justificate care restrang drepturi ale cetatenilor se opresc la limita dreptului la viata. Da, se pot lua anumita masuri care restrang drepturile cetatenilor, dar nu drepturi fundamentale. Spre exemplu, starea de urgenta nu poate inlatura interdictia asupra tratementelor inumane, torturii, condamnarilor ilegale sau restrangerea accesului liber la justitie. You’re safe! 😁

Starea de urgenta si masurile ei:

Iata o lista cu masurile care POT fi luate in cadrul unei stari de urgenta. E important sa intelegi ca o masura care poate fi luata nu inseamna neaparat ca va fi si adoptata. Starea de urgenta functioneaza ca un kit de „masuri” care sunt puse la dispozitia autoritatilor pentru a putea gestiona optim situatia de criza in care ne aflam. Deci citeste cu atentie lista alcatuita mai jos, care este compilata direct din legea care guverneaza aceasta masura.

Exista o structura administrativa (Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta), condusa de ministrul de interne sub coordonarea prim-ministrului, care gestioneaza situatia de urgenta si poate lua urmatoarele actiuni/masuri:

  • intocmirea de planuri de actiune pentru gestionarea situatiei;
  • limitarea sau interzicerea circulatiei vehiculelor sau a persoanelor in anumite zone sau intre anumite ore;
  • se pot limita sau interzice adunarile publice;
  • se pot evacua persoane din anumite locuri;
  • mass-media este obligata sa transmita cu prioritate mesajele autoritatilor publice pentru populatie;
  • se pot suspenda temporar anumite publicatii sau emisiuni radio sau de televiziune;
  • se poate dispune inchiderea temporara a unor localuri publice (de exemplu, restaurante, cafenele, cluburi, etc.);
  • se poate dispune rationalizarea alimentelor sau a altor produse de stricta necesitate;
  • se poate dispune interzicerea circulatiei rutiere, feroviare, aeriene etc. pe anumite rute;
  • se poate dispune inchiderea frontierei de stat in totalitate sau partial, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care raman deschise, supravegherea frontierei;
  • se pot rechizitiona bunuri de la populatie;
  • se pot aloca fonduri catre institutiile publice intr-un mod simplificat si se pot achizitiona echipamente mai usor (de exemplu, echipamente medicale)

De ce sa nu ma panichez?

Simplu. Pentru ca o parte din aceste masuri au fost deja keep calm adoptate de autoritati. Si sunt logice, dupa cum se poate deja observa, pentru ca au incetinit raspandirea virusului. De exemplu, exista planuri de actiune in acest moment care prevad scenariile posibile si masurile aplicabile in caz ce extindere a virusului.

Adunarile publice au fost limitate deja, iar majoritatea evenimentelor cu un numar mare de participanti anulate. Scolile si universitatile au fost deja, in mare parte, inchise. La punctele de frontiera se efectueaza controale ale persoanelor pentru a afla daca vin din zone puternic afectate de virus. Autoritatile au instituit deja masuri de carantina si de autoizolare obligatorii.

Hai sa nu ne panicam. Intr-adevar, starea de urgenta suna grav si poate insufla temeri in randul populatiei. Dar masurile specifice starii de urgenta au fost luate de autoritati intr-o forma sau alta. Iar masurile mai aspre, care pot fi cel putin inconfortabile pentru cetateni, nu pot fi luate in mod nejustificat. Singurul mod in care se poate ajunge la limitari mai puternice ale unor drepturi sunt daca oamenii incep sa se comporte anti-social.

Mingea este in terenul fiecaruia dintre noi

E o relatie cauza-efect, daca stam sa ne gandim. Daca oamenii epuizeaza stocurile magazinelor cu hrana si produse de igiena, statul va fi nevoit sa le rationalizeze. Daca oameni contaminati vor sa contamineze cu rea intentie alte grupuri de oameni, statul va fi nevoit sa ii izoleze. Si asa mai departe. Modul in care este gestionata aceasta pandemie depinde mult mai mult de comportamentul fiecaruia dintre noi decat de masurile care pot fi adoptate de conducerea statului.

Astfel, starea de urgenta declarata de catre Presedinte vine ca o formalizare (n.r. institutionalizare) a unei situatii de fapt care deja exista.  Creeaza cadrul juridic pentru ca autoritatile sa poata gestiona mai eficient epidemia de virus si nicidecum cadrul juridic in care cetatenii sa fie abuzati in mod ilegal.

Recent, si alte state europene au recurs la aceeasi masura (Italia, Spania sau, mai aproape de noi, Ungaria). Cred ca lucrul cel mai bun de facut este sa urmarim recomandarile autoritatilor, sa evitam cat mai mult spatiile publice si sa ne pastram calmul. In loc de panica, hai sa avem incredere!

Lasă un răspuns