cutremure pe Marte cutremure pe Marte

Cutremure pe Marte – noutati de pe planeta rosie

O buna parte din anul trecut, proiectul InSight al celor de la NASA a ascultat miscarile pamantului martian. Abia acum au venit rezultatele: exista cutremure pe Marte.

Micutul vehicul de cercetare trimis pe Marte a dezvaluit cercetatorilor noi informatii despre campul magnetic de pe Marte, care este permanent in schimbare. Mai mult decat atat, proiectul a reusit sa livreze o descoperire noua despre planeta rosie: existenta, cu certitudine, a fenomenului de cutremure pe Marte.

Pe pamant, geologii folosesc seismometre ca sa asculte „conversatia” din subteran. InSight este special prin faptul ca este si primul explorator spatial care e dotat cu un astfel de seismometru. Iar descoperirea lui arata ca Marte nu este o planeta „moarta”, asa cum se presupunea, in lipsa de dovezi, anterior.

date insight

Unul dintre geologii Universitatii din Maryland, SUA, spune despre aceasta descoperire intr-un comunicat ca este „prima misiune concentrata pe masurarea geofizica, in mod direct, a unei alte planete decat Pamant. Ne ofera astfel, pentru prima oara, posibilitatea de a intelege structura interna a planetei Marte. De asemenea, deschide calea pentru a observa procesele geologice prezente acolo”.

Despre cutremure, masuratori si alte similaritati

Instrumentul de masurare de pe lander-ul martian este denumit in mod oficial SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure). Acesta a detectat primele „miscari” in luna aprilie a anului trecut. De atunci, cercetatorii asteptau cu nerabdare sa puna mana pe intregul spectru de date, pe care le-au primit recent.

interiorul planetei rosii
Ilustratie in care este prezentata compozitia interiorului planetei Marte. Credit: Takashi Yoshizaki

Conform acestor date, seismele martiene sunt aproape insesizabile de la suprafata. Au echivalentul unor seisme de 2 – 2.5 grade Richter, dar deschid calea pentru o noua era de cercetare pe Marte. Aceste valuri seismice pot sa ofere date despre corpul planetar, in special despre compozitia acestuia.

Prin comparatie, aici pe Pamant, valurile seismice sunt cauzate de miscarile placilor tectonice deasupra mantalei planetei noastre. Insa nu toate planetele au astfel de placi si miscari ale acestora. Luna, de exemplu, are activitate seismica aparuta prin alte mijloace. Atunci cand se formeaza, planetele au in interiorul lor o sursa de caldura care se raceste de-alungul timpului. In cazul lunii, activitatea seismica este cauzata de procesul de racire intern si a putut fi observata prin programul Apollo. Acum, InSight le arata cercetatorilor inregistrari similare, care dovedesc ca activitatea seismica de pe Marte ar putea avea aceeasi cauza ca a celei de pe Luna.

cutremure pe marte
O perspectiva asupra platoului Cerberus Fossae. Credit: ESA/DLR

Observarea acestor cutremure pe Marte s-a realizat pe parcursul a 235 de zile martiene si au fost surprinse 174 de astfel de cutremure. Un numar de 150 dintre ele sunt similare celor observate de programul Apollo pe Luna. In timp ce restul de 24 au caracteristici care le apropie mai mult de seismele pamantene, cauzate de miscarile placilor tectonice. Insa pana in prezent nu s-au descoperit dovezi despre existenta placilor tectonice pe Marte.

Oamenii de stiinta spera ca pe masura ce vor primi din ce in ce mai multe date, vor descoperi cat mai multe noutati despre „maruntaiele” vecinei noastre rosii Marte.

 

Lasă un răspuns