In ultima perioada, atat in sectorul privat, prin SpaceX sau alte companii, cat si in sectorul public, aka NASA si alte agentii spatiale, se poate observa o crestere a numarului de misiuni care prind contur. Ceea ce inseamna numai vesti bune pentru fanii domeniului explorarii spatiale, dar si pentru cei care urmaresc indeaproape programele de cercetare ale agentiilor spatiale. Noi astazi ne-am oprit asupra unor noutati despre viitoarele misiuni ale Programului Discovery.
Discovery este un program de explorare spatiala cu costuri reduse al celor de la NASA. Isi propune sa incurajeze oamenii de stiinta si inginerii sa se asocieze in echipe, pentru a planifica misiuni de cercetare. Scopul acestor misiuni este inventarierea cator mai multe informatii despre corpurile spatiale existente in sistemul nostru solar si locul nostru printre ele. Cateva dintre misiunile importante ale acestui program sunt telescopul spatial Kepler sau naveta spatiala Dawn, care a explorat planeta-pitic Ceres.
Astazi, Programul Discovery are doua misiuni active. LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), prin care observa din orbita Luna si InSight, ce consta intr-un robot-vehicul aterizat pe Marte, care desfasoara investigatii subterane, seismice si de transport al temperaturii in adancurile scoartei planetei rosii
Ce ne rezerva viitorul?
Agentia spatiala este in mijlocul planificarii urmatoarei misiuni din clasa Discovery. Si a selectat deja patru proiecte finaliste, dintre care doar una, sau in cel mai bun caz, doua vor ajunge pe platforma de lansare.
Thomas Zurbuchen, administrator al NASA, spunea odata cu anuntul finalistilor ca “aceste misiuni sunt orientate catre intelegerea celor mai complexe si active lumi din sistemul nostru solar”.
Cele patru echipe selectate vor primi fiecare cate 3 milioane de dolari pentru a-si dezvolta in continuare proiectele pe parcursul urmatoarelor 9 luni. Dupa acest termen, NASA va reevalua prospectele fiecarei misiuni si va selecta maxim doua pentru urmatorul stadiu al finantarii.
Venus, Triton sau Io?
In deceniile anterioare, cea mai populara alegere pentru misiunile NASA era Marte sau asteroizi din sistemul nostru solar. Anul acesta este anul lui Venus. Doua dintre cele patru misiuni Discovery planuiesc sa exploreze planeta fierbinte care ne este vecina in sistemul solar.
Ele se numesc DAVINCI Plus (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble Gases, Chemistry and Imaging Plus) si VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography and Spectroscopy). Oare care a fost primul, acronimul sau sirul de obiective?
In orice caz, DAVINCI Plus isi propune sa trimita o sonda direct in aerul gros al lui Venus. Sonda va incerca sa raspunda la intrebari despre schimbarile ce s-au petrecut in atmosfera planetei de-a lungul timpului. VERITAS pe de alta parte este un proiect care vrea sa cartografieze suprafata planetei din orbita. Cu aceste noi masuratori, cercetatorii spera sa afle daca exista placi tectonice pe Venus. Si mai ales daca exista vulcani activi la suprafata.
Aparent, cercetatorilor spațiali le plac mult lumile vulcanice, deoarece ce-a de-a treia misiune se orienteaza catre Io, una dintre lunile lui Jupiter. IVO (Io Volcano Observer) isi propune sa descopere secretul din spatele instabilitatii vulcanice de pe aceasta micuta luna pietroasa.
Ultima, dar nu cea din ultima, este misiunea denumita Trident. Specificatiile date de cercetatori o aseamana mult cu vizita facuta de New Horizons in 2015 “piticei” Pluto. De data aceasta, Trident se va deplasa catre cea mai mare luna a lui Neptun, numita Triton. Acolo va incerca sa studieze indeaproape suprafata planetei si sa observe daca exista sau nu un ocean ascuns sub suprafata.