Aprilie 2017 Aprilie 2017

Aprilie 2017 – Luna in care cerul domina lumea nocturna

Luna aceasta, cei pasionati si nu numai, se pot bucura de un cer in care planetele stelele vor domina si lumina privelistea cerului pe timp de noapte. Satelitul natural al Pamantului va face o serie de vizite uimitoare cu “lumiile” vecine, iar o ploaie de meteoriti va aprinde cerul la jumatatea lunii aprilie.

1 Aprilie – Mercur, Luna si ochiul Taurului

Planeta Mercur – Aproape de Planeta Rosie

In prima zi a acestei luni, Mercur a atins cea mai buna elongatie (sau distanta fata de Soare), fenomen ce a putut fi vazut de pe Pamant, in special in Emisfera Nordica a globului. Timp de o jumatate de ora dupa apusul Soarelui, Mercur s-a aflat la aproximativ 7 grade altitudine, iar ca un bonus, planeta Marte s-a aflat in partea sa stanga superioara.

Satelitul natural al Terrei: Aproape de ochiul Taurului

Tot in prima zi, Luna a fost aliniata si foarte aproape de Steaua Aldebaran, o stea ce se afla la 66 ani lumina distanta de noi. Ea mai este numita si “Ochiul Taurului”, aflandu-se in constelatia Taur.

6 Aprilie – Ziua intalnirii cu inima Leului

Pe data de 6 Aprilie, semi-luna se afla la o distanta mica de cea mai stralucitoare stea din constelatia Leu. “Inima Leului” sau Steaua Regulus va fi doar la un grad distanta de Luna.

7 Aprilie – Noaptea lui Jupiter

In aceasta noapte, planeta Jupiter, ca mai mare din sistemul nostru solar, va aparea pe cer ca fiind mult mai stralucitoare in comparative cu aparitiile ei din restul anului.

Jupiter va ajunge in opozitie, aflandu-se in partea opusa fata de Soare, si va fi cel mai larg disc vizibil de la rasarit, la apus. Pentru Jupiter, a se afla in opozitie mai inseamna si ca va fi cea mai aproapiata planeta de Soare, aflandu-se la o distanta de 414 milioane de mile. Asta o va face sa fie cel mai luminat corp cerestru, fiind chiar mai luminata decat Steaua Spica.

10 Aprilie – Luna o intalneste pe Jupiter

Chiar si dupa cateva zile de la opozitie, Jupiter va continua sa domine cerul, iar in seara de 10 Aprilie, planet ava fi insotita de o luna plina.

16 Aprilie – Saturn in zori de zi

Cei care nu au vazut niciodata planeta Saturn, au in aceasta zi ocazia. In primele momente ale diminetii, in partea de Sud a cerului, cei matinali se pot bucura de imaginea planetei Saturn.

Chiar si cel mai mic telescop va putea sa ofere o imagine superba a planetei, precum si a inelelor acesteia, dar si imaginea a doua dintre satelitii sai naturali, Titan si Rhea.

21 Aprilie – Marte si Pleiadele

Planeta Rosie, in amurgul zilei de 21 Aprilie va aluneca usor catre gruparea de stele denumita Pleiadele.

Pleiadele, cunoscute si sub numele de Cele sapte surori, aflate la 360 de ani lumina de Terra, vor parea a fi la doar 3 grade distanta de Marte.

22 Aprilie – Ploaia constelatiei Lyra

In noaptea dintre 21 si 22 Aprilie vom putea privy o ploaie de meteoriti ce porneste sa apara din dreptul constelatiei Lyra aflata in partea de nord a cerului. Ploaia de meteoriti va incepe undeva in jurul orei 23:00, ins ava fi mai spectaculoasa dupa miezul noptii.

23 Aprilie – Venus va fi aproape de Luna

In timpul primelor ore ale diminetii, pe cer va putea fi observata planeta Venus, alaturi de semilunar. Cele doua pot fi vazute chiar si cu un binoclu, foarte aproape de orizontul estic, timp de 45 de minute inainte de rasarit.

28 Aprilie – Aldebaran reintalneste Luna

Pentru a doua oara in aprilie, Luna se va intoarce langa constelatia Taur si cea mai stralucitoare stea, Aldebaran. Cele doua corpuri vor fi mult mai apropiate decat prima data, distanda lor fiind egala cu latimea Lunii.

Aprilie 2017 – Luna in care cerul domina lumea

Minunata priveliste oferita de planete si stele, va putea fi vazuta din Europa, Africa de Nord si America de Nord, iar acest fenomen este numit “oculatie lunara”. Acest fenomen este explicat, intr-un mod complex, pe site-ul oficial al celor de la International Occultation Timing Association.

Lasă un răspuns