apple vr apple vr

Castile Apple XR: Tot ce trebuie sa stii

Zvonurile despre castile VR orientate spre AR ale Apple continua sa se intensifice. Am compilat cele mai importante informatii din rapoartele si leak-urile de informatii din interior.

Se zvoneste de ani de zile ca Apple va intra pe piata castilor VR. In ciuda numeroaselor intarzieri: Mark Gurman, leaker-ul Apple bine informat, este sigur ca 2023 va fi anul „Realitatii Apple„.

Asadar iata tot ce stim despre castile Apple Mixed Reality?

apple vr headset

Apple si realitatea augmentata(AR)

Se pare ca Apple lucreaza la o casca de realitate mixta de mai bine de sapte ani. Se spune ca departamentul responsabil de dezvoltare, Technology Development Group, ar fi ajuns la peste 1.000 de angajati.

Initial, castile urmau sa fie prezentate in 2019, dar au fost amanate in mod repetat la nivel intern. Din motive tehnice, dar si din alte motive: Pentru Apple, casca de realitate mixta ar fi prima categorie majora de produse noi de la Apple Watch in 2015.

Apple insasi nu a facut niciun comentariu cu privire la dezvoltarea castilor sale, desi Tim Cook a subliniat in mod repetat potentialul realitatii augmentate.

Cel mai important produs AR al companiei de pana acum este bazat pe software: se numeste ARKit si a fost introdus in 2017. Acesta permite realitatea augmentata cu iPhone si iPad.

AR mobil duce lipsa de imersiune si nu este practic, deoarece trebuie sa tineti ecranul in mana, ceea ce limiteaza cazurile de utilizare si potentialul mainstream al tehnologiei.

Avand in vedere ca ochelarii AR eleganti, dar puternici, nu sunt inca fezabili din punct de vedere tehnic, companiile de tehnologie s-au orientat catre dezvoltarea castilor de realitate mixta ca solutie provizorie viabila. Printre acestea se numara Meta, HTC, Samsung si Apple, printre altele.

Cum se numeste casca de realitate mixta de la Apple?

Potrivit inregistrarilor de marci comerciale, noua categorie de produse ar putea purta numele de Apple Reality.

Prima casca de realitate mixta, cu pret ridicat, ar putea fi numita Apple Reality Pro, urmata de un dispozitiv de a doua generatie, mai accesibil, numit Apple Reality One.

Tehnologia din spatele castilor de realitate mixta de la Apple.

Au existat numeroase scurgeri de informatii, zvonuri si speculatii cu privire la prima casca de realitate mixta de la Apple, unele dintre acestea datand de ani buni. Ca de obicei, sursele noastre sunt enumerate la sfarsitul articolului.

Deoarece urmatoarele informatii sunt neconfirmate, acestea trebuie luate ca atare. Este posibil ca Apple sa aiba mai multe prototipuri in curs de dezvoltare si sa modifice, sa elimine sau chiar sa adauge caracteristici tehnice care nu sunt cunoscute inca. De asemenea, produsul ar putea fi anulat in ultimul moment.

Ecran si optica

Castile sunt prevazute cu afisaje interne si externe.

Ecranele interne sunt doua ecrane micro-OLED fabricate de Sony, fiecare cu rezolutie 4K. Motoarele mici din carcasa ajusteaza automat lentilele in functie de IPD-ul utilizatorului. Campul de vizibilitate este de 120 de grade. Daca se doreste, pot fi introduse lentile de corectie individuale.

Afisajul exterior este conceput pentru a arata, printre altele, expresiile faciale ale utilizatorului. Intentia este de a reduce izolarea pe care utilizatorii ar putea sa o simta atunci cand poarta dispozitivul.

Procesor

Castile Apple sunt alimentate in principal de doua cipuri. In centrul dispozitivului se afla un SoC bazat pe procesorul M2 de la Apple.

Un alt cip, cu numele de cod Bora, este responsabil de procesarea passthrough si de reconstructia digitala a mediului fizic.

Deoarece latenta dintre lumea fizica si vizualizarea digitala passthrough era inca vizibila, Apple a dezvoltat un al treilea procesor pentru a accelera comunicarea intre cele doua cipuri.

Camera si senzori

Castile de realitate mixta au mai mult de o duzina de camere integrate, care capteaza miscarile pupilelor, expresiile faciale si chiar picioarele utilizatorilor pentru urmarirea corpului.

Eye-Tracking-ul este utilizat pentru avataruri mai realiste, o tehnica de redare numita foveated rendering (reduce volumul de munca de redare prin reducerea semnificativa a calitatii imaginii in vederea periferica, de exemplu, Playstation VR 2 utilizeaza aceasta tehnica) si scanarea irisului pentru plati online si o conectare mai rapida la dispozitiv.

De asemenea, castile au incorporate scanere LIDAR pentru a scana mediul inconjurator pentru cazurile de utilizare a realitatii mixte.

Suport pentru cap si audio

Apple a dezvoltat diferite suporturi pentru cap: unul pentru dezvoltatori, altul pentru consumatori.

Acesta din urma are difuzoare incorporate si este realizat dintr-un material din cauciuc sintetic similar cu cel al bratarilor Apple Watch.

Apple va renunta la porturile audio. In schimb, veti putea conecta Airpods Max sau Airpods Pro din a doua generatie. Un cip din interiorul acestor dispozitive asigura ca latenta ramane scazuta, spre deosebire de castile Bluetooth de la alti producatori.

Baterie

Bateria nu este incorporata in carcasa sau in suportul pentru cap. In schimb, aceasta este purtata pe sold. Bateria si castile sunt conectate printr-un cablu.

Aceasta solutie, preferata de fostul designer-sef al Apple, Jony Ive, reduce greutatea dispozitivului si permite schimbarea bateriilor, care ar trebui sa dureze aproximativ doua ore. Intrucat Ive nu mai consulta Apple de ceva timp, este posibil ca Apple sa fi renuntat la acest design, scrie The Information.

Design si input

Castile sunt realizate din aluminiu si sticla, precum si din fibra de carbon, pentru a reduce dimensiunea si greutatea dispozitivului. Acest lucru face ca dispozitivul sa fie mai usor si mai subtire decat castile comparabile. Camerele si senzorii sunt ascunse cat mai mult posibil din motive estetice.

In partea dreapta se afla un cadran care le permite utilizatorilor sa comute rapid intre lumea virtuala si cea fizica.

Informatia nu a putut stabili ce metoda de introducere a datelor va folosi Apple. Compania experimenteaza o varietate de interfete, de la intrari mai naturale, cum ar fi urmarirea ochilor, urmarirea mainilor si controlul vocal, pana la un dispozitiv portabil asemanator unui degetar. Site-ul spune ca este putin probabil sa fie planificat un controler dedicat jocurilor, cel putin pentru lansare.

Sistem de operare si software

Apple isi dezvolta propriul sistem de operare pentru casti, pe care aplicatiile de marca sugereaza ca s-ar putea numi xrOS.

Expertii se asteapta ca acesta sa fie complet integrat in ecosistemul Apple (hardware si software), cu acces la functiile de baza ale iOS si la aplicatiile de productivitate proprii Apple.

Se pare ca Apple vede in conferintele VR cu avatare o potentiala aplicatie de succes. In plus, Apple colaboreaza cu producatorii de la Hollywood in ceea ce priveste continutul si ar putea planifica transmisiuni imersive in direct ale evenimentelor.

Va fi casca de realitate mixta de la Apple autonoma?

Acest lucru depinde de faptul daca Apple integreaza bateria in casti.

Potrivit lui Mark Gurman, care a dezvaluit informatii despre Apple, probabil ca nu veti avea nevoie de un iPhone pentru a configura si utiliza dispozitivul. A fost diferit cu primul Apple Watch.

Cum arata casca de realitate mixta de la Apple?

Dimensiunea, forma si greutatea castii sunt descrise diferit in functie de sursa.

The Information sustine ca a vazut imagini ale unui prototip avansat din 2020, descriind dispozitivul ca fiind „un vizor elegant si curbat”. Site-ul a realizat un desen al prototipului pe baza imaginilor.

apple design

Designerul de produse 3D Ian Zelbo a realizat ulterior randari profesionale ale castii pe baza acestui desen.

apple mixed realitity

Nu stim daca prototipurile actuale si produsul final planificat arata intr-adevar asa.

Cat va costa casca de realitate mixta de la Apple?

Conform estimarilor actuale, castile XR ar putea costa intre 2.000 si 3.000 de dolari, sau chiar mai mult, in functie de configuratie, din cauza calitatii ridicate si a componentelor scumpe, cum ar fi ecranele.

Se pare ca Apple lucreaza la un succesor mai ieftin, care s-ar putea numi Apple Reality One si care ar putea fi lansat cel mai devreme in 2024.

Cui se adreseaza casca de realitate mixta de la Apple?

O casca de realitate mixta ar contraveni multor elemente care definesc Apple: Nu ar fi nici la moda, nici pe piata de masa.

Pentru Apple, castile ar fi probabil o solutie provizorie in drumul spre ochelarii AR. Apple va comercializa probabil dispozitivul ca un kit pentru dezvoltatori. Dezvoltatorii l-ar putea folosi pentru a experimenta cu VR si AR si pentru a crea potentiale aplicatii ucigase pentru ecosistemul de realitate mixta al Apple.

Un alt grup tinta posibil este reprezentat de companii, institutii si utilizatori profesionisti care ar putea utiliza castile de realitate mixta pentru vizualizare 3D, in scopuri educationale si pentru toate tipurile de proiectare spatiala (produse, arhitectura).

Se presupune ca Apple insasi nu stie cu adevarat unde va duce aceasta calatorie. Pare important pentru companie sa aiba in portofoliu un produs care sa poata concura cu hardware-ul Meta, in cazul in care predictia lui Mark Zuckerberg se va adeveri si realitatea augmentata va deveni urmatoarea mare platforma informatica dupa smartphone.

Cand va fi prezentata casca de realitate mixta de la Apple?

Numai Apple stie. Castile de realitate mixta au fost planificate initial pentru 2019, apoi pentru 2022, si au fost amanate de mai multe ori numai in ultimul an.

Mark Gurman, care a facut o scurgere de informatii despre Apple, este totusi sigur: 2023 va fi anul realitatii Apple.

Potrivit ultimului sau raport, acesta ar putea fi prezentat in iunie, la WWDC 2023.

De unde pot obtine cele mai recente zvonuri despre castile Apple?

Puteti obtine mai multe informatii aici:

  • Power On cu Mark Gurman (buletin informativ despre scurgeri de informatii despre Apple, publicat in fiecare duminica)
  • Ming-Chi Kuo (contul de Twitter al unui analist al lantului de aprovizionare cu un istoric bun in ceea ce priveste prezicerea urmatoarelor miscari ale Apple)
  • The Information (site cu numeroase scurgeri de informatii despre Apple si alte companii de tehnologie)

 

Lasă un răspuns