Inca din 2017, am vazut semne ca Apple lucreaza la posibil urmatorul lucru important in tehnologia de consum: ochelarii AR. Datorita unui numar tot mai mare zvonuri aparut in ultimele luni, acum stim aproximativ la ce sa ne asteptam de la viitorul dispozitiv.
Ochelari Apple AR: diferenta dintre AR si VR
Poate ca ati auzit de castile VR (realitate virtuala), care au crescut in popularitate dupa lansarea in 2012 a Oculus Rift. De obicei, sunt dispozitive mari, voluminoase si scumpe, orientate spre jocuri, care sunt concepute pentru a va impiedica in totalitate ochii sa vada lumea reala. Din acest motiv, ele pot fi cu adevarat captivante atat pentru jocuri, cat si pentru sarcini profesionale, antrenament pilotaj. Cu toate acestea, volumul lor, imersiunea si dependenta de un computer sau o consola de jocuri le fac inutilizabile in deplasare.
Cu toate acestea, AR (realitatea augmentata) este diferita. Ochelarii AR sunt transparenti, deoarece folosesc lentile transparente, iar majoritatea adauga pur si simplu o suprapunere digitala peste campul vizual normal. Pentru ca acest lucru sa functioneze, ochelarii AR pot proiecta un ecran mic pe unul sau ambele lentile pentru ca utilizatorul sa le vada. Designul ochelarilor AR este, de asemenea, de obicei usor si portabil, similar cu ochelarii normali, ceea ce inseamna ca pot fi folositi in exterior.
Surse recente sugereaza ca Apple lucreaza atat la ochelari AR, cat si la un set de casti VR.
Pret ochelari Apple AR
Din punct de vedere tehnic, ochelarii AR de la Apple pot costa mai putin de o mie de dolari, dar produsele noi si interesante de prima generatie rareori au un pret echitabil. Sa luam Google Glass ca exemplu. In ciuda faptului ca este un dispozitiv AR destul de coplesitor in ceea ce priveste utilitatea si designul sau, a costat 1.500 USD la lansarea sa la inceputul anului 2013.
Ochelarii AR ai Apple ar putea fi sub 1.000 de dolari in cel mai bun scenariu, deoarece costul pentru construirea lor ar fi probabil mai mic decat costul pentru construirea unui iPhone. Cu toate acestea, nu putem exclude un pret mai mare pentru noutate si pentru a compensa anii de cercetare si dezvoltare. La fel ca si in cazul Apple Watch, o varianta mai economica a castilor Apple AR ar putea fi lansata in cele din urma.
Analistul Ming-Chi Kuo se asteapta ca un set cu casca Apple AR sa aiba un pret de aproximativ 1.000 de dolari. Alternativ, un raport de la sfarsitul lunii septembrie 2021 de la Digitimes sugera un pret de 2.000 USD, ceea ce este cu siguranta mai plauzibil. Alti analisti de renume si leakers, cum ar fi Mark Gurman de la Bloomberg, au sugerat, de asemenea, un pret ridicat de aproximativ 2000 de dolari.
Data lansarii ochelarilor Apple AR
Ochelarii inteligenti AR de la Apple au fost in dezvoltare cel putin de la inceputul anului 2017. In acea perioada, CEO-ul Apple, Tim Cook, si-a impartasit entuziasmul pentru AR in timpul unui interviu, numind-o „urias”, dar sugerand si ca tehnologia ar putea sa nu fie inca pregatita.
De-a lungul anilor, Apple a primit mai multe brevete legate de ceea ce sunt probabil ochelarii Apple AR, impreuna cu, eventual, o casca separata asemanatoare VR. In 2020, diverse zvonuri sugerau o posibila lansare a ochelarilor Apple in 2021 sau 2022, dar pana acum, toate au devenit false.
Cu toate acestea, analistul Ming-Chi Kuo a sugerat o intreaga foaie de parcurs pentru produsele Apple AR, incepand cu 2022, cu lansarea unei casti Apple AR de „tip casca”, apoi a uneia „tip ochelari” pana in 2025 si a unui „tip de lentile de contact pana in 2030-2040″.
Cel mai recent raport al lui Kuo (din 7 iunie) spune ca setul cu casca AR de la Apple a fost amanat pentru al doilea trimestru al anului 2023, un eveniment de anunt urmand sa aiba loc in ianuarie a aceluiasi an, impreuna cu precomenzile deschise la scurt timp dupa. El mai spune ca dispozitivul va fi disponibil pana la WWDC 2023 (inainte de iunie). Din nou, nu trebuie luat totul in serios, deoarece dispozitivul a fost deja intarziat de mai multe ori si sunt la fel de probabile alte intarzieri.
Design ochelari Apple AR
Asa cum este de asteptat de la Apple, ochelarii sai inteligenti vor fi la fel de eleganti si de stilati pe cat ar permite tehnologia din interior. In mai 2020, informatorul Jon Prosser a spus in timpul unui podcast ca ochelarii Apple ar semana cu ochelarii traditionali, ceea ce este plauzibil. Designul lor ar evita sa semene cu „gadgeturi grele si oribile” si va fi vizat consumatorilor obisnuiti.
Se presupune ca, in 2020, Apple avea atatea prototipuri de ochelari Apple AR albe, cat si negre, spune de un leaker. El a mai mentionat ca lentilele prescrise vor fi sustinute de ochelari Apple, ceea ce sugereaza ca lentilele lor ar putea fi interschimbabile.
Afisaje pentru ochelari Apple AR
La fel ca majoritatea ochelarilor de realitate augmentata, cei de la Apple vor avea unul sau doua proiectoare mici in fiecare cadru, care ar afisa o imagine pe lentile. Imaginea ar aparea observatorului ca o suprapunere a mediului inconjurator.
Daca ochelarii Apple pot proiecta in ambele lentile utilizand doua proiectoare, cate unul pentru fiecare obiectiv, anumite aplicatii ar putea prezenta cu usurinta efecte 3D.
In 2019, un raport CNET sugera ca ochelarii Apple s-ar proiecta in 8K, adica o rezolutie impresionanta de 7680 x 4320 pixeli pentru fiecare ochi.
Ming-Chi Kuo a sugerat ca Apple va folosi ecrane Sony Micro-OLED si module optice pentru o „experienta AR transparenta”, dar va fi, de asemenea, capabil sa ofere „o experienta VR”.
Difuzoare si microfoane ochelari Apple AR
Ochelarii AR ai Apple vor avea probabil cel putin doua difuzoare, cate unul in fiecare cadru si aproape de urechile utilizatorului.
Acest lucru nu este diferit de alti ochelari inteligenti moderni, de exemplu Amazon Echo Frames. In ciuda faptului ca nu au afisaj, acestea au patru difuzoare minuscule, cate doua in fiecare cadru, pe langa un microfon. In timp ce le poarta, utilizatorul poate interactiona cu asistentul inteligent Amazon Alexa si poate auzi feedback de la acesta.
Un brevet din 25 februarie depus de Apple a dezvaluit ca ochelarii Apple ar putea folosi o gama larga de microfoane care ii acopera. Brevetul in cauza prevede ca microfoanele detecteaza sunete, chiar si cele care sunt dincolo de auzul uman si sugereaza ca vor fi folositi un fel de indicatori pentru „directionarea utilizatorului catre sursa sunetului”. La fel ca majoritatea brevetelor legate de ochelarii Apple, este nesigur daca acesta va avea vreo legatura cu produsul final sau a fost legat de o idee pentru o caracteristica care este deja abandonata.
Software pentru ochelari Apple AR
Cele mai recente leak-uri sustin ca Apple are doua platforme AR/VR in lucru – una bazata pe iOS (rOS, alias Reality Operating System) si cealalta pe macOS (xrOS, a.k.a. Extended Reality Operating System). In mod clar, unul dintre aceste dispozitive AR va functiona exclusiv cu iPhone-ul dvs., in timp ce celalalt – MacBook; cu ochelarii AR de la Apple, in special, probabil sa foloseasca rOS.
In mai 2020, un informator a sustinut ca ochelarii inteligenti ai Apple vor rula pe un nou sistem de operare sau interfata de utilizare, cu numele de cod „StarBoard”. La sfarsitul anului 2019, codul care a fost descoperit in versiunile interne ale iOS 13 se referea la nume de cod „StarBoard” si „STARTester”. S-a presupus ca aceasta din urma ar fi o aplicatie care ar detecta daca ochelarii AR ai Apple erau „purtati” sau „tinuti”. Impreuna cu asta, se presupune ca aplicatia a fost folosita pentru a recrea ceea ce purtatorul ar vedea prin ochelarii Apple de pe un iPhone – probabil in scopuri de testare a interfetei.
Este probabil ca ochelarii Apple sa se bazeze pe iPhone-ul utilizatorului pentru a face procesarea pentru ei, asa cum a sugerat analistul Ming-Chi Kuo.
Similar cu ochelarii inteligenti Echo Frames de la Amazon, utilizatorii de ochelari Apple vor putea interactiona cu un asistent inteligent (Siri in acest caz) prin voce, ii vor putea cere sa sune o persoana de contact, sa raspunda la intrebari, redarea unui podcast si asa mai departe.
Alte caracteristici ale ochelarilor Apple vor include probabil afisarea notificarilor iPhone-ului purtatorului, afisarea mesajelor, indicatiile pe harti si alt continut util. Ca si in cazul Apple Watch, ochelarii Apple ar avea probabil propriul magazin de aplicatii, care contine jocuri 3D AR si alte aplicatii AR dedicate.
Comenzi pentru ochelari Apple AR
La mijlocul anului 2019, o aplicatie Apple a dezvaluit ca compania lucreaza la o tehnologie de detectare magnetica pentru a detecta daca utilizatorul poarta manusi speciale. In brevet, se arata ca astfel de manusi sunt folosite pentru a interactiona cu ochelarii Apple prin gesturi.
Apple ar putea decide, de asemenea, un mod mai discret de a controla ochelarii Apple, cum ar fi comenzile tactile incorporate in cadrul lor sau printr-un inel inteligent pentru controale prin gesturi fara atingere.
Cele mai recente zvonuri au sugerat, de asemenea, folosirea unei coroane digitale (cum ar fi cea de pe Apple Watch) pentru a naviga, sau a unui dispozitiv de indicare purtat pe degetul utilizatorului. Acestea ar fi toate moduri de navigare care au fost testate de Apple si inca nu stim cu siguranta ce metoda de introducere va selecta compania pentru produsul final.
Camera pentru ochelari Apple AR
Din motive de confidentialitate, pare putin probabil ca ochelarii inteligenti AR de la Apple sa aiba o camera incorporata. Una dintre principalele critici fata de incercarea Google de a face ochelari AR (Google Glass) a fost ca camera sa incorporata ar putea fi folosita pentru a inregistra oameni in public fara stirea sau acordul acestora. Deoarece Google Glass avea o camera incorporata, purtarea acesteia a fost interzisa suplimentar in anumite zone publice, cum ar fi cazinourile si cinematografele.
Invatand din asta, majoritatea producatorilor de ochelari AR nu mai includ camere, nici Apple, cel mai probabil.
Cu toate acestea, analistul Ming-Chi Kuo se asteapta ca o casca Apple AR sa aiba de fapt 15 camere, dintre care opt sunt folosite pentru video AR. Dupa cum s-a recunoscut anterior, acesta ar putea fi un dispozitiv diferit de ochelarii Apple VR, la care lucreaza si compania din Cupertino. Este putin probabil ca Apple Glass in sine sa aiba camere si se va concentra doar pe AR, in timp ce potentialele casti Apple VR se zvoneste sa se concentreze atat pe AR, cat si pe VR.
In ceea ce priveste camerele, senzorul LiDAR de la Apple, pe care l-am vazut pe iPad Pro si iPhone 12 Pro, ar putea ajunge in ochelarii inteligenti ai Apple. Tinand cont de faptul ca LiDAR nu este capabil sa capteze fotografii si videoclipuri clare ale oamenilor ca o camera standard si va fi util pentru scanarea mediului utilizatorului pentru a imbunatati aplicatiile AR.
Baterie si incarcare pentru ochelari Apple AR
Din cauza constrangerilor de dimensiune ale designului lor, ochelarii Apple nu vor putea folosi baterii mari, asa ca dispozitivul va trebui sa fie eficient din punct de vedere energetic. O celula mica de baterie ar fi probabil integrata in fiecare cadru al ochelarilor.
Mai multe cereri de brevet Apple, care au fost publicate in martie 2020, au sugerat ca Apple ia in considerare ochelarii sai sa se incarce fara fir pe un dock dedicat. Judecand dupa cel mai plauzibil brevet, ochelarii vor contine magneti si bobine care se vor conecta cu statia, permitand incarcarea inductiva.