Startup-ul de robotica Figure, lansat in 2022, si-a petrecut ultima jumatate de an dezvoltand in liniste un robot umanoid biped, numit Figure 01, care tocmai a fost prezentat public.
Modelat dupa forma umana, Figura 01 merge pe doua picioare si este destinat sa efectueze munci manuale care in prezent se bazeaza pe oameni. In contextul unui deficit de forta de munca in SUA, care se numara cu milioanele, umanoidul Figure este conceput pentru a face muncile pe care oamenii nu le doresc (sau pentru care nu au abilitatile necesare) si pentru a aborda in cele din urma sarcini mai avansate, cum ar fi ingrijirea persoanelor in varsta sau chiar gatitul mesei.
Cheia abordarii robotice a companiei Figure este increderea in inteligenta artificiala pentru a permite robotilor sai sa invete si sa isi imbunatateasca abilitatile. Pe masura ce miscarile si performantele evolueaza, robotii pot progresa de la sarcini de baza de ridicare si transport la functii mai avansate. Aceasta activitate va incepe in cadrul depozitului, efectuand genul de ridicari grele care nu sunt deosebit de placute oamenilor.
„Planul nostru de afaceri este sa ajungem la venituri cat mai repede posibil. Si, sincer, asta inseamna sa facem lucruri care sunt mai usoare din punct de vedere tehnic”, spune fondatorul Figure, Brett Adcock.
Robotii cu un singur scop sunt deja obisnuiti in depozite, cum ar fi robotii ambulanti care transporta cutii pe rafturi in centrele de aprovizionare ale Amazon si un robot creat pentru DHL Supply Chain care descarca cutii din camioane in zona de incarcare a depozitelor. Robotii de tip uman ar putea fi o solutie mai versatila pentru depozit, spune Adcock. In loc sa se bazeze pe un robot care sa descarce un camion si pe un altul care sa transporte cutii, planul companiei Figure este de a crea un robot care poate face aproape orice ar face un lucrator uman.
In unele privinte, este o abordare mai restransa a robotului umanoid, pe care multe alte companii au incercat sa il construiasca. Asimo de la Honda a fost conceput pentru a ajuta o gama larga de utilizatori, de la persoane cu mobilitate limitata la persoane in varsta care au nevoie de ingrijire permanenta. NASA a investit in „roboti” umanoizi capabili sa ajute la misiuni in spatiu. Boston Dynamics a impins limitele roboticii prin crearea unor umanoizi care pot sari si sa se intoarca.
„Humanoizii existenti in prezent au fost doar cascadorii si demonstratii”, spune Adcock. „Vrem sa ne indepartam de asta si sa aratam ca pot fi cu adevarat utili.”
Adcock a infiintat compania cu banii sai, investind 10 milioane de dolari numai in 2022. Anterior, el a fondat si a vandut o companie de platforme de angajare numita Vettery, precum si compania de avioane electrice cu decolare si aterizare verticala Archer Aviation, care recent a devenit publica prin intermediul unei companii de achizitii cu scop special. El este actionarul majoritar, dar si-a parasit rolul in cadrul companiei in urma cu noua luni. Acum se concentreaza exclusiv pe Figure si spune ca este posibil sa investeasca peste 100 de milioane de dolari in companie.
Adcock a folosit acest fond comun de fonduri pentru a racola experti in inteligenta artificiala de la companii, inclusiv de la pionierul in robotica Boston Dynamics si de la compania Tesla, care a inceput sa se priceapa la robotica. Combinand experienta in roboti, inteligenta artificiala, detectie, perceptie si navigatie, ADN-ul Figure este in parte vehicul autonom.
El mai spune ca Figure a produs cinci prototipuri ale umanoidului sau. Acestea sunt proiectate sa aiba 25 de grade de miscare, inclusiv capacitatea de a se apleca complet si de a ridica o cutie de la sol pana la un raft inalt. Mainile vor adauga si mai multa flexibilitate si utilitate. Acesta este planul, cel putin. Deocamdata, prototipurile de roboti se rezuma in principal la mers.
Adcock se asteapta ca in lunile urmatoare aă efectueze numeroase teste si imbunatatiri, astfel incat robotii sa poata gestiona majoritatea aplicatiilor generale de depozitare pana la sfarsitul anului. Un pilot de 50 de roboti care sa lucreze intr-un depozit real este vizat pentru 2024. „Companiile de hardware au nevoie de timp”, spune el. „Ne va lua 20 sau 30 de ani pentru a ne dezvolta cu adevarat”.
Cu o masca faciala fara trasaturi reflectorizante care ar putea aminti unor spectatori de un personaj din G.I. Joe, Figure 01 este o viziune mai eleganta a robotilor umanoizi cu care oamenii ar putea fi familiarizati acum. Atlas, robotul cu abilitati de mers, sarituri si parkour de la aripa de cercetare a Boston Dynamics, de exemplu, a prioritizat abilitatile mecanice in detrimentul esteticii.
Robotul lui Figure are o oarecare asemanare cu robotul Optimus de la Tesla. Anuntat in 2021 in timpul unei prezentari in care aparea un om intr-un costum de robot spandex, Optimus aspira si el la o forma mai fina, dar ultimul sau prototip arata mai mult a stiinta decat a science-fiction.
Adcock spune ca robotii de la Figure folosesc motoare electrice avansate, permitand o miscare mai lina decat Atlas, care functioneaza hidraulic, ceea ce permite prototipurilor sa aiba un mers mai natural si, in acelasi timp, sa incadreze sistemele mecanice intr-un pachet mai mic. „Vrem sa pacalim cam 90% dintre oameni intr-un test Turing de mers pe jos”, spune el.
Conceptul este construit in jurul notiunii ca robotul poate fi imbunatatit continuu in timp, invatand noi abilitati si, in cele din urma, extinzandu-se la sarcini mai complexe. Potrivit lui Adcock, capacitatea de a face mai multe face ca ceea ce ar putea fi un dispozitiv foarte scump sa fie mult mai accesibil pentru a fi construit si cumparat. Acest lucru ar putea face ca intr-o zi robotii lui Figure sa lucreze in industria prelucratoare, in comertul cu amanuntul, in ingrijirea la domiciliu sau chiar in spatiul cosmic. „Cred cu adevarat ca umanoizii vor coloniza planetele”, spune Adcock.
Deocamdata, Figure tinteste umilul depozit. „Daca vom dezvalui umanoidul la un eveniment important, acesta va face doar munca de depozit pe scena tot timpul”, spune Adcock. „Fara salturi pe spate, fara chestii nebunesti de parkour. Vrem doar sa facem o munca reala, practica.”