Cu toții am fost foarte nerăbdători să punem mâna pe un nou joc din genul GACHA, unul dintre cele mai jucate genuri (mai ales pe mobil).. din păcate, genul respectiv clar nu este pentru mine, și nu pot zice că aș vrea să „intru” cu nerăbdare într-un joc de genul, cel puțin, asta credeam până săptămâna trecută. Am avut ocazia să încerc unul dintre cele mai anticipate, ba chiar poate cel mai anticipat joc gacha de pe piață în momentul de față.. „Zenless Zone Zero”. Făcut și publicat de către „miHoYo”, ZZZ este o gură de aer proaspăt de la toate jocurile astea F2P obositoare, am fost foarte surprins să văd cât de mult au avansat jocurile din genul respectiv, și pot zice cu toată sinceritatea că.. acest joc este jocul care a redefinit genul cu totul.
INTRO
Încă din primele minute când am intrat în joc, am putut observa cât de multă muncă s-a depus în joc, calitatea se vedea chiar și de la o poștă. Animațiile, sunetul, muzica, am fost copleșit de toate astea încă de la început. Cu toate că nu are un base intro destul de puternic, știm măcar că e acolo. Pe la începutul jocului, după cinematic-ul în care ne prezintă personajele principale, jocul iți permite să iți alegi genul personajului tău (nu e un character creator, personajele sunt deja fabricate de către ei), am rămas surprins când am văzut că, chiar dacă iți alegi un personaj, celălalt personaj nu e lăsat de o parte, are și el un rol mare în povestea jocului.
GAMEPLAY ȘI COMBAT
Am ajuns la partea în care jocul ar trebui să strălucească foarte mult, well.. pot zice că nu am fost dezamăgit, darrr.. am avut anumite nelămuriri pe care le-am băgat în seamă pe parcursul playtrough-ului meu. Vreau să încep prin a spune că, combat-ul din ZZZ este foarte bun, nu este ceva care să te facă să bagi sute de ore în el.
Fiind un joc Gacha, majoritatea se întreabă, „Okay, dar cât de mișto sunt personajele?”.. well, nu am fost foarte intrigat de design-ul lor la început, jocul încă nu este „complet”, e într-o situație de tip „Genshin Impact”, unde sunt update-uri majore cu personaje și arme noi la câteva luni. Lăsând asta la o parte, cast-ul de personaje este unul destul de bun, nu am apucat să joc cu toate, dar am putut testa mai mult de jumătate dintre ele, toate s-au simțit foarte bine, pattern-urile de attack sunt bune și sunt foarte balansați pentru a făcea o echipă de 3 grozavă.
Că tot venind vorba de echipă, jocul iți permite să iți alegi 3 personaje pentru „deck-ul” tău, dacă pot să îi spun așa, fiecare personaj are abilitățile sale și îi poți schimba cu doar un buton. Desigur, ai și team combos în joc, care sunt absolut uimitoare de privit. Pe lângă toate astea, ce face jocul mai interesant este că, o parte semnficativă din timpul tău vă fi petrecută în gameplay-ul din TV. Fiind un joc foarte futuristic, personajul nostru principal se bazează doar pe explorarea în timp real bazată pe PC-ul/telefonul tău din joc, iar combat-ul se va baza pe alte personaje din rooster-ul tău. Totuși, am fost foarte dezamăgit de varietatea inamicilor și de cum se comportă AI-ul lor, cu toate că, combat-ul se simte foarte bine, inamicii lasă de dorit.
GRAFICĂ ȘI ENVIRONMENT
Când vine vorba de grafică, nu pot zice că „Zenless Zone Zero” m-a dezamăgit.. mai ales după ce am avut parte de toate efectele alea vizuale de la începutul jocului. Că tot a venit vorba de asta, fidelitatea jocului este una destul de bună, având în vedere că jocul a trebuit somehow să ajungă și pe mobil (miHoYo au nevoie de bani). Totuși, aș vrea să vorbim mai mult despre artstyle-ul jocului în sine. Ce-i drept, artstyle-ul e unul foarte bun, pot spune că îl prefer pe ăsta față de artstyle-urile din jocurile precedente ale dezvoltatorului. Cel mai satisfăcut pot spune că am fost de modul grafic în care ne este prezentată povestea în anumite momente, exact ca și într-un comic book, face povestea să fie mult mai frumoasă de urmărit. Cum am precizat și în categoria de mai sus, unde am spus că am rămas foarte dezamăgit de către inamici, well… același lucru se poate aplica și în categoria de GRAFICĂ. Inamicii au un design plictisitor și repetitiv, pe lângă asta, zonele în care te lupți de obicei sunt aceleași. O zonă puțin mai deschisă între câteva blocuri care arată la fel majoritatea timpului.
SUNET ȘI MUZICĂ
Putem observa încă de la început că, claritatea audio este ce trebuie, sunetul armelor când face contact cu toți inamicii de pe ecran iți lasă o senzație foarte satisfăcătoare care iți lasă urechile într-o stare continuă de dopamină. Cu toate că ZZZ are o coloană sonoră atât de divină, nu se oprește aici, muzica din joc este absolut încântătoare, se potrivește foarte mult cu estetica principală a jocului, pe lângă asta, face fiecare luptă mai fun de jucat (nu am fost nevoit să ascult muzica de pe Youtube în timpul gameplay-ului).
POVESTE
Fiind un joc gacha, nu am intrat în el cu foarte multe așteptări de la poveste, ba chiar nici nu m-am gândit la asta, tot ce căutam era un combat și un rooster de personaje decent. Până la urmă , mă bucur că nu am avut deloc așteptări de la poveste, mi-au plăcut anumite idei, personajele păreau interesante la început, actoria de voce a fost foarte bună (în engleza). Dar.. în cele din urmă, povestea s-a simțit foarte ieftină și de prost gust. Personajele au început să devină enervante, plot-ul era mult prea mediocru și nu prea cred că mai are rost să zic ceva de răufăcători.
CONCLUZIE
Cu un combat extraordinar, un artstyle plăcut ochilor și un rooster de personaje foarte interesant, Zenless Zone Zero mi-a adus o mare speranță pentru jocurile gacha ce urmează să apară, consider că este cel mai mare hit al studio-ului, nu doar că a reușit să îmi depășească așteptările, dar ne-a livrat o combinație de gameplay uluitor pe care nu credeam că o voi vedea vreodată implementată într-un joc gacha. Pe lângă toate astea, jocul rulează foarte bine pe PC și are o tonă de setări de accesibilitate. Consider că, cu puține update-uri, ZZZ este worthy de jucat timp de zeci, ba chiar sute de ore, pentru iubitorii gacha.
Zenless Zone Zero: Recenzie
Dante