space marine 2 wallpaper art space marine 2 wallpaper art

Warhammer 40,000: Space Marine 2: Recenzie

După toate controversele legate de „Saber Interactive” și remake-ul preaiubitului joc „Star Wars: Knights of the Old Republic” (KOTOR), nu eram foarte confident în următorul lor titlu AAA în universul Warhammer, dar cu timpul, apăreau și trailere noi cu o tonă de gameplay brutal și grafici nemaipomenite. „Warhammer 40K Space Marine 2„, făcut de către Saber Interactive și publicat de către „Focus Home Interactive” sau mai nou „Pullup Entertainment”, este unul dintre cele mai grozave jocuri din 2024 când vine vorba de acțiune.

INTRO

Cu toate că am încercat să îmi suprim așteptările, hype-ul a reușit să mă doboare și să stau cu gândul tot la Space Marine 2.. totuși, pot doar zice că nu am rămas dezamăgit.. cel puțin în mare parte. Începutul jocului este absolut demențial, developerii și-au arătat talentul și ce pot ei să facă cu un buget mai mare. Ai 4 dificultăți de început, Easy, Normal, Veteran și Angel of Death. Personal, am ales normal pentru că nu am știut ce mă așteaptă, dar pot zice că a fost un challenge destul de măricel pe parcurs. Intro-ul iți prezintă un scurt tutorial despre joc, dar și o scurtă prezentare a poveștii.. Pot spune că, nu ai nevoie neapărat de cunoștinte în universul Warhammer și poți începe jocul chiar dacă nu ai jucat prequel-ul, povestea va avea sens oricum.

space marine 2 intro art
GAMEPLAY ȘI COMBAT

Probabil partea care a acaparat tot jocul a fost gameplay-ul. Space Marine 2 este o gură de aer proaspăt de la toate jocurile de acțiune cu un sistem foarte complicat sau de la soulslike-uri. Se simte exact ca și un joc de acum 15 ani, din era PS3/XBOX 360. Aș putea zice că e foarte asemănător cu seria populară de jocuri video „Gears of War”. Totuși, star-ul show-ului din această categorie probabil că este brutalitatea pe care developerii ne-au introdus-o în joc.

Dacă ai nevoie de un joc în care vrei să te simți ca un gigant de neoprit, doborând sute de inamici cu ușurință, ca niște furnici în fața ta, well… ăsta e jocul perfect pentru tine. Este catalogat ca și un joc shooter, dar personal, luptele corp la corp mi-au plăcut cel mai mult, exterminând atâția extratereștrii cu o drujbă sau un ciocan e mult mai satisfăcător față de un masacru cu arme de foc, dar nu mă pot plânge, ambele s-au simțit la fel de bine. Vreau să vorbesc puțin și despre varietatea inamicilor, în mare parte, nu e rea deloc, fiind atât de mulți inamici pe ecran, aș înțelege că varietatea lor e ceva mai scăzută. Jocul are 6 capitole principale, în primele 3 capitole te lupți cu extratereștrii, similari cu cei din seria populară de filme „Alien”, iar în cealaltă jumătate, te lupți cu oameni din rasa ta și altă specie coruptă. Bossii în schimb, am fost destul de dezamăgit, pe lângă că sunt foarte puțini, mulți dintre ei sunt aceeași, doar că îi lupți într-un environment diferit.

Singurul boss care a fost okay (6/10), e boss-ul final, despre care nu voi vorbi atât de mult pe parcursul recenziei. Lăsând asta la o parte, varietatea armelor în schimb, e una destul de mare, ba chiar toate sunt bune de folosit în situații diferite. În total, sunt 11 arme principale (LMG, Snipers, etc), 3 arme secundare (pistoale) și 4 arme melee (Chainsword, Combat Knife, Power Sword și Thunder Hammer, care este cea mai bună armă melee). În mare parte, toate sunt balansate, depinde doar de inamici și de buff-urile tale. De asemenea, developerii s-au gândit să nu ne ofere un combat atât de simplu și să includă alte adaosuri foarte bune în joc, cum ar fi: Parry-ul, folosit pentru a ucide instant inamicii de nivel mic, primești și o treime din scut înapoi. Pe lângă asta, mai ai și finishere, când inamicul e foarte low, îl poți extermina cu un signature move și primești 2 treimi sau chiar tot scutul înapoi, depinde de inamic.

space marine 2 gameplay si combat
GRAFICĂ ȘI ENVIRONMENT

O categorie în care jocul strălucește la fel de mult ca și la gameplay este GRAFICA. Cu mâna pe inimă pot declara că este unul dintre cele mai frumoase jocuri pe care am pus mâna anul acesta, nu doar când vine vorba de fidelitate, dar și în artstyle. Arhitectura zici că este făurita de către zei, se vede că au lucrat oameni cu foarte multă experiență în arhitectura. Un nivel inimaginabil de înalt, efectele vizuale sunt și ele top notch, mai ales cele de scântei și flacări. Totuși, am fost puțin uimit să văd că jocul nu are Ray-Tracing, având în vedere că majoritatea jocurilor din generația asta se lansează direct cu RT. Space Marine 2 e dovada vie că un joc nu are nevoie de RT sau PT pentru a arăta grozav. Pe lângă asta, nu m-am putut plânge de optimizarea jocului, pe un sistem High-End, puteam să scot peste 60 FPS și fară upscaling, dar am întâmpinat screen tearing și singura rezolvare pentru asta a fost Vertical Synchronization, care îmi blochează FPS-urile la 60.

space marine 2 grafica si environment
SUNET ȘI MUZICĂ

Când vine vorba de sunet, coloana sonoră este foarte bună, nu m-am putut plânge de absolut nimic, sunetul armelor de foc a fost și el extraordinar de bun, se vede că developerii au studiat asta, dobândind experiență și din jocul lor precedent „World War Z”, vă puteți da seama că au făcut o treabă bună. Totuși, am încercat jocul pe alt sistem și am întâmpinat niște probleme cu sunetul pe care nu le puteam rezolva nici dacă dezinstalam jocul. Calitatea sunetului era foarte slabă, se auzea de parcă eram în altă cameră, chiar dacă am tot schimbat pe device-uri audio, nu am reușit să rezolv nimic. La partea de muzică, nu pot comenta foarte mult pentru că nu mi-a plăcut absolut deloc. Aș fi preferat să fie ceva heavy metal, ca și în DOOM sau Metal: Hellsinger, totuși, developerii au oftat pentru ceva mai sci-fi în stilul Star Wars, ceea ce nu e rău deloc, doar că nu îmi oferă dopamină.

space marine 2 sunet si muzica art
POVESTE

Cu toate că Space Marine 2 a reușit să mă impresioneze în majoritatea categoriilor de mai sus, la partea de poveste.. am rămas destul de dezamăgit. Nu sunt sigur dacă a fost vina mea, mai ales că nu am jucat prequel-ul sau nici nu am dat un deep dive în franciza Warhammer, dar overall, personajele s-au simțit destul de cheap, prost scrise, plot-ul a fost foarte predictable, actorii de voce nu au reușit să mă impresioneze. Tot ce mi-a plăcut au fost cutscene-urile, unde se vedea clar că au depus foarte multă muncă. Povestea începe cu personajul nostru principal, „Titus”, care a devenit un locotenent în echipa Space Marines după ce aproape a fost ucis de către un Tyranid foarte puternic pe o planetă numită Graia. De acolo, povestea își are locul în jurul lui „Titus” care se speculează că ar fi un trădător și majoritatea din echipa Space Marines au dubii împotriva lui, având 6 misiuni principale, primele 3 se simt doar de filler, de abia după începe să aibă totul sens și să fie prezentat un villain.. vă las pe voi să descoperiți povestea întreagă.

space marine 2 poveste art
CONCLUZIE

Cu un combat extraordinar de bun, o grafică de milioane și o coloană sonoră foarte bună, Space Marine 2 este un joc must-play pentru o persoană cu un god complex care dorește să ucidă tot ce îi apare în cale, totuși, povestea și muzica lasă multe de dorit. Dacă ești o persoană care joacă un joc singleplayer doar pentru poveste, atunci Space Marine 2 nu este de tine. Pe lângă campanie, pe care o poți juca alături de 2 prieteni, jocul mai are și un mod multiplayer destul de fun, care mi-a adus aminte de multe jocuri cu o tentă spre un multiplayer reușit din era PS3/360. Lăsând astea la o parte, declar că jocul este demn de cumpărat la prețul de 60€, dar nu este un joc perfect în nici un caz, mai ales din cauza faptului că gameplay-ul devine destul de repetitiv și dacă îl joci pentru ceva mai mult timp, sunt șanse să devină foarte plictisitor.

Lasă un răspuns