Cu toate că anul 2023 a fost un banger pentru industria gaming, având lansări peste lansări , bune și rele (Forspoken), anticipate și neanticipate.. la final de zi, a reușit să ne uluiasca cu majoritatea jocurilor în care zeci de studio- uri au pus foarte multă muncă . Primul joc AAA al anului pe care am reușit să – mi pun mâinile a fost „Tekken 8”, probabil cel mai anticipat joc fighter de anul acesta . Făcut și publicat de către „Bandai Namco”, „Tekken 8” e un straight sequel la „Tekken 7”, acțiunea petrecându – se exact după finalul spectaculos din jocul precedent. Din prima vă pot spune că am doar cuvinte glorioase de laudă pentru acest joc, având o tonă de content, un nou mod de joc, o poveste superbă , dar scurtă .. și pe lângă toate astea , grafica excelează foarte mult, chiar se vede că developerii au foarte multă experiență în „Unreal Engine”, jocul rulând pe ultima versiune de „Unreal Engine 5”.
INTRO
Mi -am dat seama încă de la început că e un joc foarte bine structurat, primele 15 minute din joc sunt absolut uluitoare. Jocul începe cu „Jin”, protagonistul nostru principal în momentul de față , și în același timp „fost antagonist” în seria „Tekken”. Pentru newcomers, începutul poate fi puțin neclar, având în vedere că jocul începe direct in acțiune , o luptă legendară , cinematică , între „Kazuya” și „Jin”, ” tată și fiu”. Totuși , jocul îți permite să accesezi anumite „episoade” din istoria seriei, pentru a ști despre ce e vorba . Putem ghicii foarte ușor cine e antagonistul seriei și unde s-ar invâ rtii povestea încă din primele 30 de minute, povestea e foarte predictable, dar asta nu o face proastă , chiar m-a uluit campania la cât de bine a fost implementată .
GAMEPLAY ȘI COMBAT
Am ajuns la cea mai importantă parte a jocurilor din categoria asta , „gameplay-ul”. Nefiind un fan uriaș de fightere, nu pot adăuga foarte multe detalii în categoria respectivă , totuși , chiar și așa , m-am distrat la maxim în „Tekken 8”, combat-ul e extraordinar de bine făcut , și se simte mult mai bine față de celelalte jocuri din serie, am putut observa cu ochii și mâinile mele că „Tekken” e o serie de jocuri fighter mult mai grea decât celelalte, combo-urile necesită multă răbdare și antrenament, miraculos, am putut spama toate butoanele până la sfârșitul campaniei, dar, poate doar am avut noroc.. =]]. Atacurile sunt heavy și flashy pentru majoritatea personajelor, deci nu putem să dăm vină pe „personaje nebalansate”. Pe lângă toate astea , în tot playtrough-ul meu, nu am avut nici o problema cu performanța , jocul a rulat tot timpul foarte bine pe „PS5”. Desigur, jocul beneficiază și de moduri noi de joc, unul dintre ele fiind „Arcade Quest”, un mod de joc care te îndepărtează de povestea principala și îți prezintă o modalitate diferită pentru a înțelege cum funcționează jocul. Îți creezi propriul tău avatar „chibi” și te pregătești pentru a intra la turnee locale. O adiție foarte bună intr-un joc de genul. Online-ul și Couch Coop-ul funcționează la fel de bine, m-am distrat foarte mult alături de prieteni, neavând nici o problema.
GRAFICĂ ȘI ENVIRONMENT
Putem observa încă de la început că jocul a pus foarte mult accent pe grafică , au vrut să rămânem cu toții uluiți de toate particulele alea zburând pe lângă personaje într -un stil foarte anime-ish, și .. chiar au reușit , chiar am rămas uluit de grafică și de toate detaliile puse în hărțile din joc. E combinația perfectă dintre Anime și Realism, developerii nu au iertat nici un cadru, pe tot parcursul campaniei am întâmpinat transformări mai ceva ca în „Dragon Ball”. Pe lângă toate astea , design-ul personajelor e AMAZING, probabil cele mai bune design- uri pe care le-am avut în toată seria, costumele lor au fost duse la extrem, mă gândesc că au fost făcute de cei mai buni croitori din lumea lor. Dezastrele naturale și luptele din ultimele capitole au împins capabilitățile developerilor la maxim .
SUNET ȘI MUZICĂ
Seria „Tekken” a avut întotdeauna efecte sonore foarte bune, știam cu toții că jocul va avea efecte sonore mult mai bune față de jocurile precedente , având și cel mai mare buget, nu am rămas deloc dezamăgit de sunet. E un joc perfect pentru persoanele cu o deficiență de vedere, te distrezi doar auzind efectele sonore a loviturilor. Jokes aside, am fost foarte încântat și de muzică , are cele mai bune Soundtrack- uri din toată seria, orgasm pentru urechi, dacă pot să o zic așa . Overall, fiecare soundtrack din bătălii a fost hyped up. Ironia sorții e că am stat 15 minute să ascult soundtrack-ul din meniul principal, atât de bune au fost în general.
POVESTE
Probabil partea mea preferată din tot jocul a fost povestea , am fost plăcut surprins la cât de bună și simplă a fost campania, cu toate că e foarte scurtă . Povestea începe direct cu o tonă de acțiune , cum am zis și mai sus , în primele 15 minute din joc, avem o luptă legendară între „Kazuya” și „Jin”, mă rog, una dintre lupte.. în total, jocul ți -l dă pe „Kazuya” ca adversar de vreo 10 ori. Poți să prezici povestea foarte ușor încă de la început , „Jin” pierde contra „Kazuya” în prima luptă din „Tokyo”, majoritatea personajelor primesc puțină atenție doar într -un anumit capitol, îl ajută pe „Jin” să își întreacă limitele puterii, bla, bla.. vă las pe voi să ghiciți ce se întâmplă . Pe lângă asta , pacing-ul e foarte bun. Personajele noi precum „Reyna” sunt o adiție foarte bună in poveste , de asemenea.
CONCLUZIE
O capodoperă pe care o poți termina în 5 ore, la final de zi, dacă ești un fan al jocurilor fighter sau în special „Tekken”, „Tekken 8” e un joc must-play. Unul dintre cele mai bune jocuri fighter pe care le-am jucat în ultimul timp , întrecând „Mortal Kombat 1” și „Street Fighter 6”. Probabil că nu vom mai primi un joc fighter la fel de bun pentru ceva timp, așa că , vă mega recomand să -l încercați , cu toate că are un preț uriaș de 70$, merită banii pentru tot content-ul ce îl oferă .. O poveste bună cu un gameplay bun, grafică extraordinară , un nou mod de joc distractiv și un online excepțional .
Tekken 8: Recenzie
Dante