Oricine poate recunoaste faptul ca Ori and the Blind Forest este campionul en titre al genului de jocuri metroidvania. Astazi primim sequel-ul: Ori and the Will of the Wisps
Nu multa lume vorbeste despre jocuri metroidvania (portmanteau, metroid + castlevania), dar cand spui metroidvania stii exact la ce sa te gandesti. Un 2D bazat pe explorare si dezvoltarea unui caracter, construit in stilul jocurilor Metroid si mai timpuriul Castlevania. Iar primul joc din seria „Ori and the…” detine titlul bine meritat de campion al genului. Motiv in plus ca sa fim entuziasmati de sequel-ul Ori and the Will of the Wisps, care a aparut astazi.
Din trailere si screenshot-uri (chiar si cateva gameplay-uri aparute devreme) se vede clar ca este o continuare directa pentru Ori and the Blind Forest. Plin de culori si provocari, explorarea continua sa stea la baza tuturor mecanicilor de joc. Insa Moon Studios au facut schimbari fundamentale la sistemul de lupta, punand mult mai mult accentul pe aceasta in desfasurarea povestii. Printre noutati se afla modul multiplayer asincron, denumit Spirit Trials. Acestea vor fi niveluri contra timp ale caror timpi cronometrati vor fi incarcati pe cloud si comparati intre jucatori.
Care e povestea lui Ori?
Pe scurt, Ori este un spirit minion care nu se teme de pericole. Iar Ori and the Will of the Wisps, este calatoria lui printre provocari, prieteni, inamici in care descoperirea destinului continua. In afara de aceste cateva detalii, cei de la Moon Studios au pastrat destul de bine secretul in ceea ce priveste povestea sequel-ului. Trailerul de anul trecut de la E3 se concentra de exemplu pe monstrii, iar cel de la finalul anului pe abilitati.
Datorita focusului pe lupta, pe langa abilitatile obisnuite, Ori va putea folosi un tip de atac cu sulita de la distanta si altul, mai puternic, de apropiere. Printre monstrii pe care am apucat sa ii vedem deja se afla un paianjen urias si o larva-dragon. Insa capitolul la care noul Ori inoveaza si surprinde, spre bucuria fanilor seriei, este numarul si calitatea companionilor din joc. Pe langa companioni te vei intalni si cu o multime de side quest-uri care diversifica progresia povestii.
Lupta, abilitati, skill tree si personaje
– 4 atuuri din Ori and the Will of the Wisps
Una dintre nemultumirile fanilor in privinta primului joc din serie erau lacunele la capitolul abilitati de lupta. Lupta insemna, in mare, apasarea continua a unui singur buton de pe controller/tastatura. Lucru care nu mai este valabil si in Ori and the Will of the Wisps. Inamicii vor avea slabiciuni si avantaje pe care jucatorii le vor putea observa si exploata. Iar atacurile vor putea fi organizate in combo-uri sau tipare astfel incat sa produca efecte mai mari.
O diferenta se poate observa si in ceea ce priveste agilitatea lui Ori. Pe langa sarituri duble si dash-uri, jucatorii vor putea folosi acum si un carlig de prindere precum si o abilitate prin care se vor putea „scufunda” in nisip in zone altfel inaccesibile.
Asemanator unui sistem de character improvement (RPG), in noul Ori vei putea sa iti evoluezi atributele caracterului cu care joci. Poti schimba unele abilitati cu altele, folosindu-te de „shard-uri„, item-uri ascunse pe parcursul nivelelor. Ai la indemana si un compas care te va ghida catre urmatorul tau obiectiv. Diferenta totusi fata de primul joc este ca jucatorii au 4 slot-uri in care isi vor putea asambla shard-urile in combinatii. Pe cand in Ori and the Blind Forest, abilitatile erau organizate intr-un skill tree.
Putin mai specific, dar important, este revenirea unui nivel in apa. Pentru multi jucatori, Blind Forest a fost un joc pe alocuri extrem de dificil. Insa developerii incearca sa rezolve acest lucru in Ori 2. Jocul nu va fi neaparat mai usor, insa jucatorii vor avea posibilitatea de a evada din fata pericolului, putand ulterior sa revina si completeze nivelul respectiv. Nivelul cu apa ramane totusi unul dintre cele mai dificile. Iar in Will of the Wisps, pare sa fie un nivel cu design circular. Oare de cate restarturi va fi nevoie pentru a fi completat?