Daca te intrebai ce au in comun serviciul PayPal, masinile Tesla si planul de colonizare a planetei Marte despre care vuieste internetul, raspunsul este simplu: Elon Musk.
Elon Musk este intr-adevar un om despre care merita sa scrii. Considerand ca peste milioane sau miliarde de ani, soarele, prin evolutia lui de stea, ne va arde ingrozitor, si Terra va deveni un nor de cenusa, Elon Musk este personajul parca scos dintr-un film Sci-Fi care incearca prin actiunile lui sa indrepte atentia oamenilor spre conservarea vietii pe Pamant dar in acelasi timp si asupra expansiunii civilizatiei umane, prin explorarea spatiului si a vietii extraplanetare. Pe scurt, el este unul dintre personajele principale din spatele colonizarii planetei Marte, cu lansararea programata pentru 2024.
Inainte sa ne intrebam daca oamenii sunt capabili sa colonizeze Marte sau daca exista viata pe alte planete, trebuie sa mentionez ca Elon Musk este unul dintre putinii oameni care poate sa se laude cu faptul ca a construit masini pentru presedinti sau cu faptul ca si-a construit propria racheta ca sa exploreze spatiul;
Faptul ca PayPal, unul dintre cele mai folosite servicii de plati si transferuri monetare din prezent, este una dintre ideile pe care el le-a pus in practica sau pur si simplu cu faptul ca inventiile lui au revolutionat modul de a gandi si aspiratiile generatiei tinere. Pentru toate astea si pentru toate celelalte, thumbs up, Elon Musk!
Cine este Elon Musk? Vizionar+Inginer=Succes
Elon Reeve Musk s-a nascut in 1971 in Africa de Sud, mai exact in statul Transvaal, intr-o familie formata dintr-un inginer in electromecanica si mama lui, model in Canada. Succesul sau este cu atat mai impresionant cu cat povestea lui incepe de la un 0 absolut. Pana la 12 ani, Elon invata sa programeze si reuseste sa vanda codul unui joc video, Blastar, creat de el, pentru 500$. Dupa ce se muta in Canada si obtine vreo 3 diplome in fizica, economie si stiinte si transforma o casa de fraternitate din campusul Universitatii intr-un club de noapte, pune, in 1995, bazele unei mici companii numite Zip2 care genera ghiduri urbane pentru titluri importante din presa de atunci precum New York TImes sau Chicago Tribune.
In urma vanzarii companiei Zip2 reuseste sa obtina prima suma importanta din viata lui: $22 de milioane, si asta dupa doar 2 zile petrecute in California pentru a-si obtine doctoratul in fizica la Stanford, doctorat pe care l-a abandonat chiar atunci pentru a-si urmari aspiratiile antreprenoriale. De la Zip2, Elon Musk a avut parte numai de succes. In 1999 creeaza site-ul X.com, care prin contopirea cu Confinity si produsul acesteia PayPal avea sa devina, in 2001, prima companie pe care o va conduce din postura de CEO. PayPal este si ea achizitionata de eBay in 2002, an in care Elon Musk isi obtinea cetatenia americana si detinea, la momentul achizitiei, 11.7% din valoarea PayPal.
SpaceX, proiecte de viitor
Inca din 2001, Elon Musk aspira la explorarea spatiului si la daramarea barierelor tehnologice care pusesera avansul omenirii pe pauza. Astfel ia nastere proiectul Mars Oasis care prevedea construirea unei sere care sa aterizeze pe Marte si care sa produca primele plante crescute in sol martian. Unul dintre lucrurile care il fac pe Elon Musk extraordinar este faptul ca, incapabil sa gaseasca resursele necesare pentru proiectul sau, fondeaza in 2002 compania Space Exploration Technologies sau SpaceX care se angaja sa construiasca prima racheta comerciala privata care patrunde spatiul extraterestrial, la un pret de productie echilibrat, si asta dupa doua incercari nereusite de a cumpara rachete reconditionate de la rusi.
Cateva milestone–uri importatante pe care Musk le atinge cu SpaceX sunt:
- 2008 – Racheta Falcon 1 este prima racheta privata din istorie care lanseaza un satelit in orbita.
- 2006 – NASA incepe sponsorizarea cercetarii din domeniul rachetelor a celor de la SpaceX
- 2012 – Naveta Dragon 1 este prima naveta privata care transporta materiale si viziteaza SSI (Statia Spatiala Internationala)
- 22 decembrie 2015 – SpaceX reuseste sa aterizeze o capsula Falcon intoarsa de pe orbita, lucru care nu a mai fost realizat pana atunci. Prin asta, SpaceX arata ca rachetele pot fi refolosite si astfel ridica gradul de reutilizare al acestora.
- SpaceX este una dintre cele doua companii contractate de NASA pentru a construi o naveta capabila sa transporte astronauti pe Statia Spatiala Internationala pana in 2018, acest lucru fiind realizat in prezente doar prin intermediul navetelor Soyuz.
- SpaceX este in prezent cel mai mare constructor de motoare de racheta, si detinatoarea celui mai bun raport de eficacitate al acestor motoare.
SpaceX este de departe unul dintre proiectele lui principale, si spun asta datorita planurilor de viitor pe care Elon Musk le are cu aceasta. Obiectivele sale sunt de a combina toate celelate tehnologii dezvoltate de companiile pe care acesta le conduce (Tesla, SolarCity, Hyperloop, OpenAI) pentru a ateriza in 2018 prima colonie de pe Marte si de a infiinta pana in 2040 o colonie de cel putin 80.000 de oameni pe Marte.
Omenirea a evoluat in cateva milioane de ani, insa in ultimii 60 si ceva de ani s-au dezvoltat arme nucleare si efecte negative ale industrializarii si ale avansului economic care pot duce la extinctia rasei umane. Mai devreme sau mai tarziu, trebuie sa ne extindem existenta mai departe de aceasta minge verde si albastra sau vom disparea – Elon Musk
Tesla Motors, SolarCity, Hyperloop si OpenAI
Daca am spus mai devreme ca SpaceX este, probabil, unul dintre proiectele principale ale activitatii lui Elon Musk, nu trebuie sa negam faptul ca el este co-fondator, co-presedinte sau direct CEO la cel putin alte patru companii care fac cercetare de varf in domenii precum constructia de masini, surse de energie regenerabila, transport si inteligenta artificiala. Sci-Fi indeajuns pentru voi?
Ei bine, Tesla Motors este unul dintre proiectele la care a inceput sa lucreze in 2004, fiind angajat ca arhitect de produs. Abia in 2008, in urma crizei economice, este ales CEO si devine un lider. Totodata cu numirea lui ca CEO la Tesla Motors, Elon Musk schimba focusul companiei catre motoarele electrice si energia regenerabila. Acest lucru duce la lansarea modelului Tesla Roadster, primul bolid de curse bazat pe un motor electric, care s-a vandut in 25.000 de exemplare in 31 de tari. Au urmat Tesla Model S, in 2012 si Tesla Model X, in 2015 care sunt in aceeasi masura expozitii ale ultimelor tehnologii si tehnici de productie de pe piata automobilelor.
Si cum sa nu te fascineze o masina Tesla cand producatorii iti spun ca poate sa se conduca singura doar printr-un update de soft, lucru pe care l-au reusit cei de la Tesla Motors in 2015. Tot aceasta companie este si cea care ofera in prezent gratuit toate patentele care privesc dezvoltarea partilor dintr-o masina electrica celorlalte companii constructoare de masini de pe piata. Salariul lui Elon Musk la Tesla Motors valoreaza in total 1 dolar, asemanator cu cel al lui Steve Jobs si al altor personalitati, castigurile sale venind din actiuni si bonusur de productivitate. Cu toate acestea, in 2013, Elon Musk detinea aproximativ 23% din Tesla Motors.
SolarCity, Hyperloop si OpenAI sunt mai mult niste proiecte de cercetare sub forma unor companii.
Daca SolarCity este in prezent unul dintre cei mai mari producatori de energie electrica provenita din plantatii solare, Hyperloop si OpenAI sunt inca la nivelul de proiectare. Prima dintre aceste ultime doua se concentreaza pe construirea unui sistem de transportare a pasagerilor si a marfei prin intermediul unui tren de mare viteza construi pe baza tehnologiei electro-magnetilor.
Nu o sa intru in detalii, insa ceea ce este de remarcat despre Hyperloop este ca, dupa calculele cercetatorilor, acest sistem de transport poate sa injumatateasca sau chiar sa scurteze pana la un sfert timpul de transport dintre cele doua coaste ale continentului american.
In aceste conditii ar putea deveni un inlocuitor pentru transportul aerian, lucru asteptat deja de un deceniu incoace. Cu designeri si ingineri angajati atat de la Tesla Motors cat si de la SolarCity, Hyperloop este asteptat sa apara sub forma de prototip undeva prin vara acestui an, acest lucru fiind posibil si datorita implicarii studentilor si inginerilor in dezvoltarea unei capsule capabile sa se foloseasca de acest sistem de transport.
OpenAI este ultimul dintre proiectele lui Elon Musk, non-profit, lansat in 2015 care se concentreaza asupra dezvoltarii unei inteligente artificiale generale care sa fie sigura pentru populatie si care sa aduca beneficii generale acesteia. Elon Musk a fondat acest proiect sub forma de Open-Source pentru a face proiectul sau accesibil tuturor programatorilor si celor interesati si, totodata, pentru a evita folosirea acestuia de catre corporatii sau guverne in scopuri profituale sau militare.
Incredibil, inovator, popular
Pe langa toate realizarile sale profesionale, despre care se pot scrie foarte multe, Elon Musk este la fel de awesome si in viata personala. Detine una dintre masinile lui James Bond, si anume pe Wet Nellie, pe care o vrea convertibila in submarin, conform filmului in care a aparut. Ideea proiectului SolarCity i-a venit in timp ce participa la festivalul Burning Man, in 2004, fara sa se astepte si fara sa mai astepte apoi sa o puna in practica.
Ca filantrop, a donat un $1 milion prin intermediul Fundatiei Musk, pentru construirea Centrului de Stiinta Tesla din Wardenclyffe si mai apoi alte $10 milioane catre Institutul Future of Life pentru un program de concentrare a cercetarii in domeniul inteligentei artificiale catre folosirea acesteia in beneficiul umanitatii.
Crede in existenta unei forte a destinului, care poate fi observata prin fenomene fizice. Nu se roaga niciunei divinitati, insa a recunoscut intr-un interviu ca la lansarea rachetei Falcon 1 s-a rugat „orcarei fiinte care il aude in acel moment sa binecuvinteze lansarea„.
Este de parere ca este posibil ca oamenii sa traiasca defapt intr-o realitate virtuale, asemanatoare cu cea din Matrix, lucru indicat de absenta dovezilor existentei unei forme de viata extraterestre pana in prezent. A fost casatorit de doua ori si are 11 copii, dintre care 5 sunt nascuti prin intermediul fertilizarii in-vitro, iar in prezent este pe cale sa divorteze de cea de-a doua sotie, Tallulah Riley, deci nu se poate spune ca nu are timp de toate proiectele sale.
A primit in mai multi ani premii precum:
- Antreprenorul anului sau Inovatorul anului pentru SpaceX, Tesla si SolarCity,
- Legendary Lider in cadrul Clubului Churchill Awards
- Doua premii din totalul de 24 acordate vreodata de World Technology Network, la categoriile Energie si Spatiu.
In final, Elon Musk este intr-adevar un om despre care vrei sa scrii. Un om despre care vrei sa auzi si probabil un om despre care vei auzi din ce in ce mai multe in viitor. Sigur, cine nu si-ar dori sa fie cel care proiecteaza masinile Tesla sau acela care doneaza bani pentru cercetarea inteligentei artificiale „doar pentru a tine un ochi pe evolutia acestei tehnologii„, insa cu toate acestea Elon Musk ramane unul dintre personajele principale de pe scena avasului tehnologic actual, mai ales in ceea ce priveste explorarea spatiului.
Ce misto