Unul dintre gadget-urile cele mai indragite ale acesti moment este perechea de ochelari Google Glass. Acestia au fost proiectati cu misiunea de a fi un computer ubiquitous, adica sunt conceputi pentru a-ti oferi ce ai nevoie oricand si oriunde intr-un mod „free hands”, asemanator cu cel al unui smartphone.
Google a inceput sa vanda un prototip Google Glass in US la „Glass Explorers” pe data de 15 aprilie 2013 pentru o perioada limitata la un pret de $1.500, inainte de 15 mai 2014 cand ochelarii au devenit disponibili publicului la acelasi pret. Setul cu casca a primit o multime de critici si actiuni legislative datorita problemelor de confidentialitate si de masurile de siguranta.
In 15 ianuarie 2015, Google declara ca se va opri din fabricarea prototipului dar continua sa il dezvolte, intrucat acesta reuseste cu usurinta sa treaca de Google X, faza experimentala a proiectului, iar in 28 decembrie 2015 compania impreuna cu Federal Communications Commission prezinta o noua utilizare a gadget-ului.
Dezvoltare:
Google Glass au fost produsi de catre Google X, o facilitate din cadrul companiei care este dedicata progreselor tehnologice de exemplu masinile driverless: acestea sunt vehicule ce sunt capapile sa isi sesizeze mediul lor de navigatie fara a fi nevoie aportul uman.
Dezvoltarea produsului se dovedeste a fi un succes deoarece perechea de ochelari Google Glass este mai mica si mai subtire decat prototipul anterior care necesita atasarea acestuia de cap.
Acestia au aspectul asemanator cu o pereche de ochelari de vedere doar ca lentilele au fost inlocuite cu un display head-up. La mijlocul anului 2011 Google a dezvoltat un prototip Google Glass ce cantarea 3,6 kg, in prezent ochelarii ajungand sa cantareasca mai putin decat o pereche medie de ochelari de soare.
Produsul a fost anuntat public in aprilie 2012 si chiar la o luna dupa marea dezvaluire, Google demonstreaza pentru prima data modul in care ar putea fi folositi pentru a filma.
Caracteristici:
- Touchpad: pe partea laterala a ochelarilor este atasat un touchpad ce permite utilizatorului sa controleze aparatul,
navigand printr-o interfata asemanatoare unei cronologi, afisate pe display. Glisarea in fata prezinta evenimente din trecut cum ar fi apeluri telefonice, mesaje, fotogrofii si altele, iar glisarea in fata prezinta evenimente curente de exemplu vremea. - Camera: Google Glass este capabila sa faca poza si sa inregistreze video 720p HD.
- Display: veriunea Explorer a ochelarilor celor de la Google foloseste un display iluminat LED, bazat pe LCoS (liquid crystal on silicon) si pe un sistem secvential color.
Aplicatii:
Aplicatiile pentru Google Glass sunt gratuite, produse de dezvoltatori. Ochelarii folosesc de asemenea o multime de aplicatii Google ca si Google Now Google Maps, Google+ si Gmail.
Pe 23 martie 2013 Google realizeaza Mirror API, ceea ce le permite dezvoltatorilor sa faca aplicatii compatibile pentru Glass. In termenii serviciului, se afirma ca acestia nu pot pune anunturi in aplicatiile lor, dar un reprezentant google a declarat pentru The Verge ca acespt lucru s-ar putea schimba in viitor.
Multi dezvoltatori si multe companii au creeat aplicatii pentru Google Glass inclusiv aplicatii pentru stiri, editare foto, traducere si pentru conectarea la retelele sociale cum ar fi Facebook si Tweeter.
Controlul vocal:
Pe langa touchpad-ul atasat pe partea laterala a ochelarilor, acestia mai pot fi utilizati prin comanda vocala. Pentru a-i activa, inclinati-va capul la 30° in sus, sau puteti atinge touchpad-ul si spuneti „O.K Google„. Odata ce Google Glass sunt activi, utilizatorii pot spune o actiune cum ar fi „Take a picture„, „Record a video„, „Hangout with (person/cercul Google+)” „Google, ‘What year was World War II‘”. Multe dintre aceste comenzi pot fi vazute intr-un film realizat in februarie 2013.
In prezent:
Google Glass se deplaseaza usor din laboratoarele de cercetare Google X pentru a deveni o unitate independenta si proiectul va fi codus de directorul Ivy Ross, ce a mai condus o echipa in acest domeniu.
Compania a oprit vanzarea de ochelari inteligenti pentru clientii individuali prin intermediului programului Explorer, potrivit unui post de pe pagina de Google+ a produsului. Cu toate acestea Google va continua sa produca ochelarii cu care au dat lovitura la comanda, cu scopul de a-i vinde clientilor enterprise.
Chiar daca compania s-a oprit din fabricarea produsului Google Glass, compania spune ca inca este devotata ideii de ochelari inteligenti si ca programul Google X care a fost inchis, a fost un fel de open beta, pentru a vedea parerea oamenilor.
Sa ne pregatim de Google Glass 2?
Ei bine, noi propunem sa va pregatiti si voi de Google Glass 2 deoarece aceasta pauza neanunatata a producerii de ochelari Google a fost un interval de timp in care echipa a lucrat la cea de a doua interatie a Google Glass, ce va sosi in acest an, 2016. Din pacate nu va fi scoasa la vanzare pentru amuzamentul publicului. Google Glass Enterprise Edition vor fi indreptati spre business-urile care folosesc Androidul ca sistemul de operare principal, dupa cum am precizat, compania urmareste sa vanda ochelarii inteligenti clientilor enterprise.
Cum aceasta este a doua interatie, vine si cu doua imbunatatiri:
- o baterie mult mai mare, ce poate fi tinuta in buzunarul utilizatorilor si atasata printr-un fir la ochelari;
- o conexiune Wi-Fi care poate fi amplificata de la 2.4 GHz la 5 GHz.
Perechea de ochelari magica, se claseaza in topul celor mai indragite gadget-uri si dupa cele spuse mai sus, nu se afla in top degeaba. Pe noi ne-a fascinat atat hardware-ul acestiua si software-ul, intrucat comanda vocala se dovedeste a fi foarte utila in anumite situatii.
Multumesc Need4Games pentru noutati!