Chiar daca Half-Life 3 ramane o incertitudine probabila, Valve aduce fanilor seriei un joc in VR, sub titlul de Half-Life: Alyx.
Half-Life: Alyx este jocul prin care Valve readuce in prin plan povestea evenimentului Black Mesa. Set-up-ul este familiar, dar modern si conform modelelor grafice din ziua de azi, high-definition. Faptul ca este in VR face ca povestea sa fie de 10 ori mai imersiva. Cu siguranta nu este pe deplin cea de-a treia iteratie a seriei. Dar este un joc pe care nu vrei sa il ratezi daca ai un headset VR la indemana.
La plimbare cu Alyx Vance prin City 17
Noul Half-Life este un prequel-sequel, oarecum. De fapt, e mai simplu decat pare. Povestea are loc cu 5 ani inainte de evenimentele care se petrec in Half-Life 2, urmarind-o pe Alyx. Alyx Vance era unul dintre agentii de recunoastere si supraveghere in City 17, orasul controlat de invadatorii Combine. Un lucru este clar, vibe-ul general este unul familiar. Insa grafica si mecanicile VR ofera o perspectiva noua asupra set-upului.
Mai mult, atentia la detalii se poate vedea nu numai la nivelul aspectului, ci si in modul in care interactionezi cu lumea inconjuratoare. „Mainile” lui Alyx reactioneaza la atingerea majoritatii obiectelor din City 17. Pot sa apuce, sa impinga, sa tina o tigara intre degete sau sa ridice monstrii de pe jos. Motiv pentru care multi dintre jucatori profita din plin in sectiunea de introducere de la inceputul Half-Life: Alyx ca sa interactioneze cu cat mai multe obiecte.
VR, dar foarte dinamic
Miscarea in Half-Life: Alyx este foarte usor de realizat. Mai mult, cu perechea de Russels (manusi gravitationale) pe care jucatorii o primesc imediat ce incep, manipularea obiectelor este foarte facila. In cele mai multe review-uri, jucatorii petrec minute intregi folosindu-se de „forta” ca sa faca obiecte sa leviteze in mainile lor, asemanator unui Jedi.
Tot la capitolul dinamica putem vorbi putin despre modul in care level design-ul este fundamental horror, dar foarte viu. Ceea ce face ca indiferent unde te-ai afla sa ai mereu impresia ca ceva se misca langa tine. Sau macar ca tot ceea ce se petrece in jurul tau este pe cat se poate de real.
Totusi, Half-Life: Alyx poate parea pe alocucuri destul de pustiu. Spre deosebire de Half-Life 2, de exemplu, unde jucatorii se puteau intalni la tot pasul cu cercetatori sau agenti de paza cu care sa comunice, in Alyx numarul acestora este mai redus. Asta face ca drumul fiecaruia prin City 17 sa fie mai mult o calatorie solitara, in care explorarea este concentrata pe interactiune directa cu mediul inconjurator. Pana si actorii care redau vocile caracterelor din joc, desi noi, ofera o perspectiva diferita asupra acestor personaje cunoscute.
Ceea ce lipseste, pe partea de interactiune, in HL: Alyx, este compensat prin fiorul distractiv de a incerca un nou joc Half-Life dupa atatia ani. De foarte multe ori auzi in conversatiile cu celelalte personaje referinte la evenimentele din istoria evenimentului Black Mesa si nu de putine ori iti dai seama ca si tu ai fost parte din acea istorie. Iar cand discutia se muta asupra lui Godon Freeman, te simti chiar mandru, pe alocuri, de faptul ca tu ai fost, acum multa vreme, unul dintre multii „Gordon” care a terminat aceste jocuri.
Mai putine tipuri de arme in Half-Life: Alyx
O alta diferenta usor de observat este arsenalul care se afla la dispozitia jucatorilor. Pe langa pistolul standard, vei mai putea obtine un shotgun care se utilizeaza cu o singura mana si un pistol-pulse marca Combine. Fiind VR, partea cea mai distractiva a fiecarei arme este modul diferit in care acestea pot fi reincarcate. Half-Life: Alyx este construit astfel incat sa ofere o provocare in privinta folosirii armei in paralel cu alte manevre. De exemplu, poate fi destul de dificil pe alocuri, sa dai la o parte obiecte care te impiedica sa avansezi in timp ce trebuie sa iti incarci arma si sa iti tii si lanterna. Dar toate acestea fac jocul sa fie cu atat mai savuros.
Armele pot fi, bineinteles, si upgradate. Upgrade-urile le fac sa fie mai folositoare, dar mai ales sa arate din ce in ce mai cool in mainile tale virtuale. Extra-munitie este intotdeauna un factor binevenit, mai ales avand in vedere ca in prima parte a jocului, munitia este o resursa greu de obtinut. Celalalt dispozitiv, pe langa arma si manusile gravitationale despre care am vorbit, este o multi-unealta. Pe aceasta o vei folosi ca sa rezolvi puzzle-uri 3D atasate de diferite locuri.
Pe ce jucam?
Half-Life: Alyx poate fi jucat atat cu un headset HTC Vive Pro cat si cu un Valve Index. Parerile despre care dintre ele ofera cea mai buna experienta sunt impartite. Insa cei mai multi care le-au incercat pe ambele tind sa aprecieze putin mai mult platforma HTC, descriind-o mai amuzanta și mai provocatoare.
Este de asemenea recomandat sa salvezi cat de des poti. Cu toate astea, fii pregatit pe alocuri pentru timpi de incarcare a level-urilor relativ mari. Jocul inca este patch-uit aproape zilnic de Valve, in incercarea de a repara orice fel de bug-uri car pot sa apara pe parcurs. Si pana acum nu sunt foarte multe raportate. Cate un quick-save corupt pe aici pe acolo, cate un frame sacadat, insa nimic ce nu poate fi reparat printr-un restart al jocului.
Concluzii despre Half-Life: Alyx
Jocul poate dura, in medie, 13 ore pana e completat pe de-a intregul. Si chiar daca set-ul este putin claustrofobic pe alocuri, iar ritmul este destul calculat si incet, cea de-a doua parte compenseaza prin intrigile povestii si modul in care luptele episodice aduc noi tipuri de provocari. Sfarsitul este, de departe, surprinzator (no spoilers). Si ca orice alt joc din seria Half-Life, te lasa putin nedumerit, parca dorind mai mult. Intotdeauna mai mult.
Ramane de vazut cum vor reactiona fanii seriei, pe masura ce tot mai multi ajung sa il joace si sa il disece online. Si abia asteptam sa vedem ce ne rezerva Valve pentru viitor. Pana la urma, Alyx este incadrat intre Half-Life 1 si Half-Life 2. Dar dupa? Ce urmeaza dupa? Lasa-ne parerea ta in comentarii, mai jos.