Magia este rareori minunata in aparitiile sale frecvente in jocurile video. Raneste, vindeca si, daca esti norocos, poate ca transforma inamicii in oi sau broaste. Nu la fel se intampla insa in Age of Wonders 4, unde ea conduce fiecare componenta a acestui 4X arhaic, transformand dramatic lumile, orasele si creaturile care le locuiesc. Cu colectia ta expansiva de tomuri magice, te poti delecta cu puteri dumnezeiesti dupa bunul plac.
Crearea de vrajitori si contruirea unui imperiu personalizat
Mai degraba decat sa spuna povestea mai multor pamanturi alternative sau galaxii indepartate, povestea lui Age of Wonders 4, in care regii vrajitori puternici se teleporteaza intre mai multe taramuri diferite in cautarea puterii si a gloriei, o ia de la capat pe o harta noua. Iar modul in care acest lucru m-a incurajat sa ma gandesc la o anumita runda ca la un sprint mai digerabil, daca nu chiar de marimea unei muscaturi, de sase pana la douasprezece ore, ajuta la construirea sentimentului de investitie de durata in progresul panteonului meu.
Este o modalitate excelenta de a face o progresie la nivel de cont care sa nu se simta fortata, artificiala sau supra-monetizata. Cel putin in build-ul de revizuire, nu am observat nicio microtransatie sireata. Tendinta din ultima vreme de a le adauga imediat dupa lansare a pus pe aproape toata lumea in garda, dar pana acum totul este bine.
De-a lungul calatoriei, puteti gasi noi bunuri interesante, cum ar fi obiecte cosmetice pentru conducatori si echipamente de lupta utile, si puteti accepta provocari pe noi peisaje provocatoare, cum ar fi un paradis inghetat destul de interesant, guvernat de o regina de gheata asemanatoare cu cea din Cronicile din Narnia. Pe langa faptul ca sunt extrem de grijulii cu timpul tau, aceste lumi tematice, bazate pe povesti, se simt destul de diferit de simpla saritura intr-o harta 4X conventionala cu conditii de victorie bazate pe cucerire, dezvoltare si cercetare – desi poti face si asta, cu o tona de posibilitati de personalizare fascinante. Finalizarea unei secvente de sarcini care duce la o batalie cu un adversar notabil este frecvent cerinta pentru a triumfa pe un taram de poveste. M-am distrat atat de mult cu ele incat mi-a fost aproape dificil sa revin la un tip de joc mai conventional.
Celalalt lucru care m-a facut sa planific inceperea unei noi campanii este instrumentul de creare a imperiului in profunzime si in forma libera. Este probabil cea mai mare personalizare de acest gen pe care am vazut-o intr-un joc pur fantasy si am fost incantat in special de modul in care mi-a permis sa ma joc impotriva stereotipurilor. Poti face orci nobili in armuri stralucitoare care marsaluiesc cu devotament la lupta cu cuvinte sfinte pe buze sau elfi canibali insetati de sange care traiesc pentru distrugere.
Aspectul vizual este in cea mai mare parte doar cosmetic – vine cu cateva trasaturi rasiale sugerate care se potrivesc cu versiunea fantezista clasica a fiecarei rase, dar, bineinteles, le poti schimba. Pitici lunguieti care traiesc deasupra pamantului si iubesc magia? Sigur. Necromanti felini care se plimba pe paianjeni uriasi? Dati-i drumul. Cultura pe care o alegeti – barbar, feudal, mistic si asa mai departe – defineste cea mai mare parte a listei de start si modul in care functioneaza economia imperiului dumneavoastra. Si exista doar sase dintre acestea. Asa ca, daca as fi dur, as putea spune ca exista doar sase civilizatii jucabile cu o multime de clopote si fluiere mici de schimbat. Dar sistemul magic de progresie care te poarta de-a lungul anilor face multe pentru a atenua acest sentiment.
Age of Wonders 4 are cinci niveluri de mistere mistice deblocate prin cercetare, fiecare oferind unitati, vraji si mecanisme de campanie din ce in ce mai puternice. Acestea sunt impartite in sase aliniamente – Astral, Materium, Chaos, Order, Nature si Shadow – cu doua tomuri pentru fiecare aliniament pe nivel, care pot fi foarte diferite din punct de vedere tematic. In cadrul Chaosului, de exemplu, va puteti concentra pe magia de foc sau pe infanteria revelatoare si agresiva precum berserkerii. Dublarea pe o afinitate sau amestecul si potrivirea sunt ambele foarte viabile, creand un numar practic absurd de combinatii pentru ceea ce ar putea deveni rasa ta pana la sfarsitul jocului. Imi plac in mod special transformarile rasiale la anumite niveluri, care ar putea transforma poporul tau in hibrizi de plante care se pot deplasa mult mai usor prin paduri, sau in frostlings care pot construi ferme pe zapada. Frigul oricum nu i-a deranjat niciodata.
Cu toate acestea, acest grad de personalizare nu este intotdeauna lipsit de probleme. Va amintiti harta misto a reginei de gheata pe care am mentionat-o? Am creat o rasa infricosatoare de vikingi de gheata calare pe lupi pentru a o invinge, dar am descoperit ca provinciile sale erau frecvent afectate de un modificator invizibil pe harta numit Viscol arctic, care impiedica trupele tale sa se vindece chiar daca sunt parcate in capitala ta. A trebuit sa-mi marsaluiesc continuu fortele prin zapada in cautarea unei provincii sigure pentru a nu muri de frig, deoarece trebuie sa treci deasupra unei unitati pentru a verifica daca aceasta are modificatorul.
Aceasta este o neglijenta destul de mare pentru un mecanism atat de punitiv. Si nici macar finalizarea transformarii lor finale in fiinte de gheata pura nu a eliminat penalizarea! Am gasit mai multe cazuri ciudate de acest gen cu cat am modificat mai mult configuratiile campaniei mele. Sigur, poti juca pe o lume desertica asemanatoare cu Dune, unde capitala tuturor incepe sub pamant, apoi sa o infestezi cu monstrii Cthulhu, dar s-ar putea sa descoperi ca mecanica nu a fost cu adevarat pusa la punct pentru toate combinatiile posibile si ciudate inca.
Bataliile tactice, care au loc pe propriile harti, nu sunt la fel de exemplare ca nucleul strategic din Age of Wonders 4, dar sunt la fel de rapide si pot oferi provocari foarte satisfacatoare. Bestiarul este urias, cu totul, de la capcauni la monstruozitati astrale si demoni care se nasc ca factiuni neutre sau ostile NPC, pe langa fortele civilizatiilor tale rivale. Singurul loc in care se simte ca un fel de dezamagire este atunci cand asaltati un oras inamic important. Nu se simte cu adevarat ca o lupta epica pe strazile unei metropole vaste. Cel mult, este o incaierare asupra apararii exterioare care protejeaza ceea ce pare mai degraba un sat. Dar mi-a placut sa vad unele dintre cele mai mari angajamente care sunt posibile cu mai multe armate de fiecare parte.
Grafica si interfata placuta
Cu siguranta trebuie sa aplaud grafica si interfata utilizatorului. Echilibrul pe care Age of Wonders 4 il gaseste intre realist si stilizat este aproape perfect pentru mine. Fiecare unitate, de la un arcas elf mandru pana la un lup marait, este lizibila de la distanta si proiecteaza o personalitate puternica. Hartile arata toate foarte bine, fie ca incepi pe o pajiste senina sau pe un plan astral cu aspect extraterestru. Exista destul de multa personalizare pentru liderul si unitatile tale, de asemenea. Si toate panourile de interfata sunt bine organizate, placute de privit si usor de navigat. Tooltips-urile imbricate faciliteaza obtinerea cat mai multor informatii pe care le doriti. Si, uneori, sa-ti dai seama despre ce naiba vorbeste naratorul atunci cand aduce in discutie un concept de lore din alte jocuri din serie pe care poate nu le-ai jucat.
Verdict
Cu toate modurile in care iti poti dezvolta imperiul, Age of Wonders 4 cere sa fie jucat iar si iar. Dar exista, de asemenea, un sistem de progresie globala, Imperiul, care te incurajeaza sa te intorci in joc. Fondarea de orase, crearea de aliante, incheierea de misiuni si nenumarate alte activitati va vor aduce XP Pantheon, care la randul sau deblocheaza puncte ce pot fi cheltuite in arborele Pantheon. Recompensele includ noi produse cosmetice, pictograme si echipamente, care pot fi folosite in urmatorul joc. Prin intermediul acestui sistem veti debloca automat si noi tipuri de harti. Intre timp, conducatorii pe care i-ai creat se pot alatura Imperiului, permitandu-le sa apara in jocurile viitoare ca potentiali prieteni sau adversari. Din punct de vedere conceptual, sunt un mare fan, desi marturisesc ca mi-ar fi placut ca Triumph sa faca mai mult cu el. O noua pelerina sau o palarie noua nu are prea mult farmec.
Nu ca as avea nevoie de mai multe scuze pentru a ma mai intoarce. Age of Wonders 4 imi zgarie mancarimea de a experimenta ca putine alte jocuri de strategie, seducandu-ma sa ma intorc pentru a incerca noi combinatii de tomuri si pentru a-mi trage imperiul in directii noi si ciudate. Si, de fiecare data, ma intorc din incursiunea mea fantastica cu un sac plin de anecdote, cum ar fi atunci cand am inviat un conducator rival care ma chinuise tot jocul ca un servitor strigoi, fortat sa ma serveasca pentru eternitate. Magia face ca totul sa fie mai distractiv.
Age of Wonders 4: Recenzie
Daduftw