Numaram si noi zilele pana la data oficiala de lansare a jocului ce a umplut internetul de ceva vreme incoace: No Man’s Sky
Construit de cei de la Hello Games, No Man’s Sky este un simulator de explorare a cosmosului ce isi asteapta cu nerabdare aparitia pe piata. Si spunem cu nerabdare pentru ca in anumite parti ale lumii, ca Emiratele Unite Arabe sau New York, au aparut deja copii leak-uite, cu mult inainte de lansare. Dar, fara sa antrenam vreun sentiment de gelozie pentru cei cativa norocosi care au pus deja mana pe joc, am zis sa ii dam si noi o sansa si sa trecem in lista, la numai 6 zile pana la lansare, lucrurile care fac din No Man’s Sky unul dintre cele mai asteptate jocuri ale acestei verii.
Publicitate facuta cum trebuie, dar contestata de site-urile de review
Despre No Man’s Sky nu se poate spune ca a trait prea multa vreme in anonimat. Fiind anuntat inca de la E3-ul din 2013, jocul si-a construit pe parcursul acestor ani o comunitate destul de mare de fani. Astfel, a ajuns anul acesta sa fie unul dintre cele mai anticipate jocuri la conferinta din iunie, si asta datorita genului de gaming pe care il abordeaza si a atentiei pe care a primit-o din partea publicului. Plecand de la premisa ca cele 18 quintilioane de plante (plus minus cateva) nu sunt indeajuns pentru a-i satisface pe jucatori, developerii de la Hello Games au adaugat si un sistem de lupta, unul de trading si elemente care creaza o atmosfera care impune masuri de supravietuire.
Cu toate acestea, site-urile de game review se plang din cauza faptului ca nu au primit inca accesul la copii ale jocului pentru testare si recenzie pre-lansare. Acest lucru ii face pe fanii jocului sa se teama de o eventuala amanare a lansarii, desi multe dintre aceste site-uri au pus mana in cele din urma, legal sau ilegal, pe o copie a jocului.
Odata cu apropierea datei de lansare, pe PS4 in NA: 9 august, EU: 10 august si pe Windows: 12 august 2016, pe internet au aparut 4 scurte filmulete de prezentare a elementelor principale de gameplay: explorare, lupta, trading si survival.
Explorare
Ok, ne-am prins. Sunt un numar impresionant si nu atat de usor de imaginat de planete pe care le putem explora, dar pe langa numarul lor nu avem cum sa trecem peste faptul ca sunt generate „on-spot„, adica de-a lungul gameplayului, si mai mult decat atat ca, asa cum pretind developerii, fiecare planeta are o combinatie unica intre fauna, flora, relief si „alte forme de viata„.
Sistemul de lupta
Fie ca trebuie sa te lupti cu alte nave pentru a obtine controlul unui sistem solar sau sa te aperi de creaturi ostile de pe planetele pe care le explorezi, No Man’s Sky face o treaba destul de buna dar in acelasi timp cam simpla la capitolul combat din ce vedem in trailer. Cu toate acestea, e greu sa nu iti aduci aminte de sistemul de lupta din Star Wars: Battlefront II cand te uiti la aceste cadre din joc.
Trading
Unul dintre lucrurile care ma fac pe mine sa fiu foarte incantat de acest joc este faptul ca incurajeaza stilul de joc de tip scavenger. Practic, jucatorii pot sa merga prin univers de la un capat la altul ca sa colecteze resurse, resturi sau iteme rare pe care sa le poata mai apoi valorifica printr-un sistem de schimb. Atatea si atatea posibilitati!
Survival
Gameplay-ul de tip survival a fost foarte popular anul trecut si inca este printre cele mai cautate. Se pare ca si cei de la Hello Games au inteles acest lucru, adaugand NPC ostili, nivele de radiatie si toxicitate a atmosferei si multe alte elemente de survival specifice pentru fiecare planeta din joc. Suntem curiosi care va fi politica de respawn a jocului, daca moartea jucatorului va avea un rol important sau nu in gameplay.
Vrem vrem vrem No Man’s Sky zic fanii, vrem zicem si noi!
Un lucru este cert in ceea ce priveste No Man’s Sky si anume faptul ca este imens! Au mai existat cateva tentative de space-exploring de la Spore pana in prezent, insa No Man’s Sky pune bazele unui gamplay cu totul nou, care inoveaza in toate directiile. Probabil ca din acest motiv se bucura de atata atentie si entuziasm din partea comunitatii de gameri, inca de pe acum, inainte de lansare, castigand locul I in topul Steam Best Sellers in perioada 25-31 iulie. Si eu sunt entuziasmat, si tu ar trebui sa fii, pentru ca daca No Man’s Sky reuseste sa isi atinga chiar si jumatate din potentialul sau, vom avea parte de o noua era a jocurilor de tipe open-world/space exploring, care va incepe cu 12 august 2016.