Poveste si Grafica
Pastrand lucrurile ample si fara spoilere, povestea lui Kratos incepe la cativa ani dupa ultimele dezvaluiri ale lui God of War din 2018, acest sequel este genul in care trebuie sa joci prima parte pentru a intelege povestea cu adevarat. Ragnarok-ul apocaliptic vine, iar evenimentele sale se invart in jurul fiului sau Atreus ca unul dintre corbii lui Odin.
Fimbulwinter – o perioada de neliniste care prevesteste Ragnarok – a venit si in anii care au trecut, Atreus a devenit mai puternic, afland despre numele sau urias „Loki” si incercand sa-si convinga tatal sa aiba incredere in el. Exista apeluri induiosatoare la scena de vanatoare din God of War din 2018, in timp ce Kratos il urmareste cu mandrie pe Atreus, demonstrand ca nu mai este un copil. Dar nu este o introducere lenta: Ragnarok nu pierde timp sa paseasca in actiune si, dupa o batalie de inceput franta, primul pas al acestei noi calatorii este sa parasesti taramul inghetat din Midgard si sa gasesti un zeu nordic disparut in universul larg si variat.
God of War Ragnarok se desfasoara in toate cele noua taramuri ale cosmologiei nordice, in timp ce Odin – regele si parintele zeilor Aesir – misca literalmente cerul si pamantul pentru a incerca sa previna ziua apocalipsei care a fost profetizata pentru a-i aduce distrugerea. La sfarsitul ultimului joc, Kratos si Atreus si-au invatat, fara sa vrea, rolul lor in profetie, iar God of War Ragnarok se ocupa de ramificatiile acestei noi cunostinte si de consecintele evenimentelor care au condus la dobandirea acesteia.
Este o continuare foarte directa si, poate din cauza ca continuarea povestii este la cativa ani departare, in care a existat doar portarea la PC, inceperea lui Ragnarok aproape ca a fost ca si cum sa porniti ultimul joc si sa jucati chiar de unde s-a terminat.
Poate ca nu este o poveste la fel de bine spusa ca cea din 2018, dar Ragnarok are modele mult mai grandioase. Aceasta este o epopee intinsa care mentine mereu lucrurile in miscare. Este o ambitie intampinata in mod regulat de o executie uluitoare, cu un impuls care nu aluneca niciodata in timp ce te precipita spre finalul sau bombastic. Aceasta calatorie mi-a luat putin peste 28 de ore, cu cateva misiuni secundare echitabile finalizate pe parcurs, dar mai aveam multe de facut dupa ce finalizasem povestea.
Arata si se simte grozav, cu medii detaliate si peisaje indepartate in fiecare taram, dar nu exista fapte tehnice sau grafice uriase care sa sara de pe ecran. Si asta ar putea face o prima impresie dezamagitoare daca te astepti la ceva care sa-ti faca PS5 sa zbarneasca ca un motor cu reactie, asa cum face PS4.
Asta nu inseamna ca God of War Ragnarok este o resapare completa sau nu face nimic pentru a duce lucrurile mai departe. Ceea ce este familiar creste pe parcursul jocului – fie ca este vorba de stiluri de lupta, abilitati de insotitor, traversare sau rezolvare de puzzle-uri – pana la punctul in care iti dai seama mai tarziu in intreaga experienta cat de mult este diferit si nou.
Gameplay
Cu toate acestea, luptele in God of War au fost intotdeauna o atractie stralucitoare, iar Ragnarok continua aceasta traditie. Lamele lui Kratos se invart in toate directiile, oferind o durere de foc oricarei fete pe care o intalneste. Despicaturi grele ale toporului sau, facand inamicii sa se plieze ca un origami insangerat. Si da, toporul acela inca strabate aer, gazduindu-se cu carne in orice lucru care ii sta in cale, inainte de a fi rechemat in palma cu o lovitura puternica de la hapticul controlerului DualSense, in ceea ce ramane una dintre cele mai satisfacatoare apasari de butoane de pana acum. atribuit unui controlor. Totul este fara scuze rapid si incontestabil glorios.
Exista o parte justa de violenta excesiva in joc, cu Kratos tragand in teapa si sfasiind in mod intentionat orice inamic pus in fata lui. Arenele sunt adesea spatii inguste pline de amenintari si, desi nu veti vedea revenirea simultana a zeci de inamici pe ecran care apar val dupa val, asta nu inseamna ca nu exista unele aspecte ale acestor jocuri mai vechi.
Toporul se simte in mare masura similar cu felul in care va amintiti (si asta nu este un lucru rau) cu amestecul sau dinamic de atacuri grele si putere la distanta, dar modul in care manuiti lamele este semnificativ diferit. Se pune un accent mai mare pe folosirea lor pentru a agata inamicii si a-i manevra in jurul arenei – fie ca ii trageti spre tine sau jonglati cu ei in aer. Sunt mult mai aproape de cum s-au simtit in jocurile originale; o miscare nostalgica stabilita cu o margine moderna stralucitoare. Actiunea se simte si arata extraordinar si nu exista avertismente sau exceptii cand spun ca Ragnarok este doar o imbunatatire fata de lupta deja feroce a lui God of War.
Abilitatile runice revin, desi nu exista aceeasi abundenta de optiuni de data aceasta, fiecare este devastator de eficienta. De exemplu, Hades Retribution – o injunghiere de foc care plaseaza o bomba in cutia toracica a unui inamic – este deosebit de distractiv de pus in actiune. Finalizarile brutale ale dusmanilor sunt o alta intoarcere placuta. Capetele sunt dezmembrate, taliile sunt lasate in picioare, iar trunchiurile sunt sculptate in doua. Cel mai important, toate aceste completari ofera un avantaj tactic suplimentar pe masura ce amesteci cadenta loviturilor tale si controlezi fiecare lupta.
Lupta se dezvolta intr-adevar de-a lungul timpului, deoarece sunt introduse mici, dar si mari schimbari de joc. Loviturile ecologice – cum ar fi ruperea unui copac din pamant inainte de a-l balansa ca o bata de baseball supradimensionata – sunt adesea disponibile pentru a prezenta fata unui suflet nefericit. Exista o multime de alte completari mari de combatut pe care nu le voi divulga pentru a nu strica senzatia de a le descoperi singur, dar Ragnarok include unele dintre cele mai atragatoare atacuri magice colorate pe care le-am vazut vreodata intr-un joc, minunat.
Abilitati de invocare distructiva si multe, multe altele. Toate sunt alte exemple ale creativitatii aparent nesfarsite ale Sony Santa Monica. Ragnarok are o multime de instrumente in geanta fata de God of War 2018. Totul se simte exceptional atunci cand este in plin flux, adesea hipnotizant cu actiunea sa de top, imbibata in brutalitatea ritmica.
Atmosfera
Taramurile vechi si noi sunt in mod regulat o priveliste superba – multe parand rupte din paginile basmelor, aprovizionate cu flora si fauna supradimensionate. Exista un efort suplimentar pentru a aprofunda mitologia de data aceasta si, ca cineva care este un fan al materialului nordic, este o adevarata placere sa vezi toate interpretarile diferite ale creaturilor, oamenilor si locurilor.
Orasul pitic Nidavellir este o schimbare rurala binevenita, cu numeroasele sale case si tuneluri. Se afla in centrul taramului stancos Svartalfheim, unde caile navigabile se impletesc prin insulite pline de gheizere clocotite. Exista un sentiment real ca taramul a fost smuls chiar din casa lui Edda poetica nordica veche din Islanda. Acele gheizere sunt, de asemenea, esentiale pentru rezolvarea multor puzzle-uri din regiune.
Verdict
Ragnarok nu se odihneste niciodata, oferind noi moduri de a te juca pana la sfarsit. Abia am zgariat suprafata a ceea ce are de oferit God of War Ragnarok – omit in mod deliberat zeci de secrete si surprize. N-as indrazni sa stric ceea ce urmeaza pentru cineva care il porneste pentru prima data, dar fiti siguri ca exista atat momente uriase de poveste, cat si adaugari proaspete de joc care se ridica la nivelul si adesea depasesc asteptarile. God of War Ragnarok ofera nu numai un capitol care atinge culmile inalte ale predecesorului sau, dar face imposibil sa ne imaginam seria fara el.
Un spectacol captivant de vazut, God of War Ragnarok combina actiunea si aventura pentru a crea o noua saga nordica de neuitat. Scriere impecabila, performante perfecte, actiune knockout – este o opera de arta completa de sus pana jos. Reflectand temele sale de baza, este tot ce ar trebui sa fie o continuare: respectuoasa pentru descendenta sa legendara, dar fara teama sa o duca in locuri noi interesante.
God of War Ragnarok: Recenzie
Daduftw
Daca iti place acțiunea și aventura merita jucat!
God of War Ragnarok ,pune un accent mare pe explorare și pe gameplay-ul open-world.