Actualizat 06.03.2023
Franciza Counter-Strike a ramas una dintre cele mai apreciate competitii de shooter de pe piata timp de aproape 20 de ani de la infiintare. Jucatorii s-au inghesuit la acest joc inca de la prima sa aparitie ca un mod pentru primul Half-Life, datorita gameplay-ului tactic si rapid.
Conceptul jocului este foarte simplu: doua echipe concureaza pe o harta pentru a indeplini sarcini precum salvarea ostaticilor, neutralizarea bombelor, capturarea teritoriului sau eliminarea opozitiei. O echipa preia rolul teroristilor, iar cealalta este unitatea de contraterorism insarcinata cu eliminarea lor. Nu ai nevoie de alte informatii de background pentru a incepe sa joci Counter-Strike, atata timp cat ai abilitatile necesare.
Desi Counter-Strike: Global Offensive este cea mai recenta lansare a seriei in Occident, aceasta este de fapt destul de veche. Lansat in august 2012, jocul are in prezent la activ o puternica industrie esports. Acest lucru este exceptional pentru orice titlu de shooter, dar se poate spune ca CS:GO a devenit cam invechit?
Desi au existat speculatii in trecut, dezvoltatorul nu a prezentat un nou joc Counter-Strike, ceea ce i-a facut pe unii fani sa se intrebe daca Valve va lansa vreodata o alta continuare. Exista destul de multe motive pentru care Valve ar putea sa nu fie foarte dornica sa publice o noua continuare.
CS:GO are inca un numar mare de jucatori
Oricare ar fi parerea ta despre Counter-Strike: Global Offensive, multi oameni continua sa joace cel mai bun shooter multiplayer al celor de la Valve. In momentul scrierii acestui articol, CS:GO are inca o medie de aproximativ 700.000 de jucatori simultani pe zi in ultima luna, ceea ce inseamna ca 700.000 de persoane din intreaga lume joaca jocul in acelasi timp. Acest lucru demonstreaza cat de apreciat este CS:GO in randul bazei sale de fani si plaseaza shooter-ul pe pozitia intai in lista jocurilor Steam cu cei mai multi jucatori online.
Nu ar trebui sa fie o surpriza faptul ca Valve nu este foarte nerabdatoare sa inceapa sa lucreze la o continuare cu o baza de jucatori atat de puternica precum cea a lui CS: GO. De ce sa lansezi rapid un joc nou daca sunt atat de multi oameni care inca il joaca pe cel vechi? Aflandu-se pe locul 1 pe Steam, este putin probabil sa vedem un nou joc Counter-Strike. Ori de cate ori aceste cifre vor mai scadea un pic, este posibil ca Valve sa inceapa sa se gandeasca la ce urmeaza.
CS:GO face in continuare tone de bani
Valve a prioritizat recent piata digitala de jocuri video in detrimentul productiei de jocuri, pe langa Steam Machines si castile VR Vive, astfel ca Steam este cadoul care continua sa se ofere pentru companie. Cine ar putea sa-i invinovateasca, totusi? La urma urmei, platforma a adus venituri de aproximativ 4,3 miliarde de dolari pentru Valve in 2017.
Cantitatea de jocuri care au adus cei mai multi bani este demna de remarcat. Doar 100 din cele peste 21.000 de jocuri disponibile pe Steam reprezinta jumatate din cele 4,3 miliarde de dolari. Cu 600 de milioane de dolari, PlayerUnknown’s Battlegrounds a obtinut primul loc. Cu 120 de milioane de dolari, Counter-Strike: Global Offensive se afla pe locul al doilea.
Nu exista niciun motiv pentru Valve de a rasturna cosul cu mere cu o continuare, cand are la dispozitie un titlu de succes. Este evident ca fanii sunt inca entuziasmati sa achizitioneze cea mai recentă transa. Din moment ce poti continua sa profiti de pe urma actualului Counter-Strike, de ce sa suporti costurile de creare a unei noi versiuni?
CS:GO este inca unul dintre cele mai populare jocuri de pe Twitch
Baza de fani pentru Counter-Strike: Global Offensive este inca substantiala. Daca lista celor mai bune jocuri de pe Twitch este un indicator, jucatorii sunt multumiti nu doar sa joace acest shooter multiplayer, ci si sa priveasca alti jucatori in competitie. Aflat in top zece al acestei liste la momentul redactarii acestui articol, CS:GO atrage in mod constant peste 50.000 de spectatori pe toate canalele Twitch unde este difuzat jocul. De asemenea, nu este neobisnuit sa vezi CS:GO urcand in varful clasamentului in zilele in care au loc competitii importante de esport.
Este interesant de remarcat faptul ca Twitch, care a aparut online pentru prima dati in iunie 2011, a inceput la putin peste un an inainte de CS:GO. Se poate spune ca cele doua au crescut impreuna, permitand jocului sa devina un pilon al platformei de streaming. Canalele oficiale CS:GO de la ESL si ELEAGUE au contribuit, de asemenea, la cresterea numarului de spectatori de esports, ceea ce a sporit atractivitatea jocului pe Twitch.
Din nou, nimeni nu s-a saturat de CS:GO. De ce sa il inlocuim?
CS:GO primeste atentia publicului larg
Esports nu sunt apreciate doar de jucatori si de jurnalistii din industrie. Piata jocurilor competitive, care se apropie de 1 miliard de dolari, castiga treptat popularitate. O schimbare semnificativa in relevanta culturala a sporturilor electronice a avut loc atunci cand a trecut de la hobby-ul specializat al unui mic grup de indivizi la un sport competitiv care este considerat chiar un eveniment olimpic. Counter-Strike: Global Offensive, unul dintre cele mai apreciate jocuri esports, ar putea intr-o zi sa fie in centrul atentiei la Jocurile Olimpice.
Competitiile Esports pot fi urmarite si fara Twitch sau YouTube. Ele sunt acum transmise la televiziune. In ultimii doi ani, TBS, o retea detinuta de Turner care a produs ELEAGUE, a difuzat seriale documentare despre esports. Cel mai recent serial difuzat de retea este despre competitia profesionista ELEAGUE Premier 2018 CS:GO, aducand comunitatea de jucatori profesionisti de Counter-Strike si multe dintre vedetele sale la televiziunea de retea.
Acum, cand CS:GO primeste atentia publicului larg, exista o sansa sa ajunga la o audienta complet noua si sa prelungeasca viata shooter-ului.
Jucatorii de shooters se indreapta spre noi tendinte
Apoi, exista genul shooter in sine, care s-a schimbat destul de mult de la Counter-Strike: Global Offensive care a aparut pentru prima data in 2012. In aceasta ultima generatie de jocuri, jucatorii au adoptat noi modalitati de a se bucura de impuscarea reciproca. De fapt, jocurile de tip battle royale si shooterele cu eroi pe echipe au luat cu asalt genul si au chiar un impact Esports.
Jocurile de noroc si comertul cu skin-uri au fost o problema uriasa
In ciuda succesului jocului, Counter-Strike: Global Offensive s-a dovedit a fi, de asemenea, o adevarata bataie de cap pentru Valve, care a trebuit sa combata jocurile de noroc si comertul ilegal cu skin-uri in cadrul jocului. De-a lungul anilor, ambele practici au devenit o parte importanta a comunitatii jocului, creand un spatiu, asa cum a relatat Bloomberg in 2016, in care adolescentii pot paria skin-uri (care sunt practic inlocuitori pentru jetoane de cazinou in acest caz, dupa cum a subliniat Kotaku) pe rezultatul meciurilor. Aceasta operatiune de pariere a dus chiar si la echipe profesioniste de CS:GO pentru a aranja rezultatul meciurilor din competitiile majore.
In 2016, Valve a trimis notificari de incetare si renuntare la 23 de site-uri de jocuri de noroc Counter-Strike in incercarea de a inchide piata ilegala. Totusi, compania nu a reusit sa treaca nevatamata de acest scandal. Valve s-a confruntat cu mai multe procese ca urmare, deoarece unii au sustinut ca firma nu a facut suficient pentru a opri jocurile de noroc Counter-Strike.
Inutil sa mai spunem ca Valve ar putea ezita sa lanseze un nou joc Counter-Strike dupa toate problemele pe care le-a provocat CS:GO.
La ce ne putem astepta de la Valve in 2023?
Avand in vedere istoricul sau de hardware experimental, raspunsurile sale infamante vagi atunci cand este intrebat la ce jocuri lucreaza, esecul sau de a produce continuarile mult dorite ale unor jocuri indragite si succesul fulminant al recentului sau dispozitiv portabil surpriza, Steam Deck, miscarile Valve sunt greu de prezis.
Totusi, compania nu isi tine toate cartile atat de aproape de piept. Stim, de exemplu, ca Valve are ambitii mari pentru viitorul Steam Deck; de asemenea, a evidentiat domeniile cheie de imbunatatire pe care spera sa le abordeze in viitoarele versiuni. De asemenea, Valve a discutat in mod deschis despre ambitiile sale de a continua sa dezvolte jocuri. Cu toate acestea, compania ramane oarecum o enigma atunci cand vine vorba de a ne da seama la ce sa ne asteptam.
Totusi, speculatiile nu sunt singurul nostru instrument atunci cand vine vorba de a prezice ce ar putea pregati casa pe care a construit-o Gordon Freeman. Din interviurile recente, informatiile gasite in actualizarile de drivere, mineriadele de date si multe altele, exista suficient pentru a incepe sa punem unele piese cap la cap fara a deveni un meme ambulant al lui Charlie Day.
Toate acestea raman de vazut. Deocamdata, Valve continua sa impinga Counter-Strike in forma sa actuala si nu exista semne ca acest lucru se va schimba prea curand.
CS: GO 2 este real si o versiune beta ar trebui sa fie anuntata foarte curand
In urma cu cateva zile, au fost gasite referinte la Counter-Strike 2 in driverul Nvidia. Acum, noi dovezi sugereaza ca aceasta nu a fost o greseala, de fapt, sursele sustin acum ca Counter-Strike 2 este intr-adevar pe drum si este in prezent o „prioritate ridicata” la Valve, cu planuri de a lansa o versiune beta in martie sau aprilie.
Richard Lewis, un jurnalist si prezentator de esports cu vechime, a vorbit saptamana aceasta cu mai multe surse ale sale care au confirmat ca un nou joc Counter Strike este in curs de dezvoltare si este denumit intern Counter-Strike 2. Aparent, noua versiune a jocului se afla deja in dezvoltare de ceva timp.
Aceasta va fi mult-asteptata versiune „Source 2” a jocului Counter-Strike, care va aduce imbunatatiri in ceea ce priveste fidelitatea grafica. Sursele au mai spus ca imbunatatirile aduse matchmaking-ului reprezinta un obiectiv important, deoarece Valve spera sa faca mai putin necesare servicii terte precum FACEit pentru jucatorii competitivi.
Potrivit raportului, aceasta noua versiune de Counter-Strike este „aproape gata de lansare”, iar o versiune beta ar trebui sa aiba loc in curand. In prezent, jocul este testat de jucatori profesionisti la sediul Valve, precum si de cateva companii terte de testare a jocurilor.
Ca intotdeauna in cazul a tot ceea ce are legatura cu Valve, planurile se pot schimba practic fara niciun avertisment, iar compania insasi nu va confirma jocul pana cand acesta nu va fi gata.