Sub rezerva surprizelor si a altor lansari care vor urma cu doar cateva luni dupa anunturile oficiale, iata o lista cu cele mai asteptate continuari de jocuri video din 2023.
Inca un an plin de intarzieri
Intre Elden Ring, God of War: Ragnarok, Horizon: Forbidden West, Stray, Immortality sau Cult of the Lamb, 2022 a fost unul dintre acei ani la fel de bogati ca si calitativ in ceea ce priveste jocurile video. A fost ceva pentru toata lumea, iar 2023 nu ar trebui sa fie cu mult diferit.
Intr-adevar, astazi si mai mult ca oricand, francizele fac legea: nimic nu este mai linistitor decat sa cumparam ultimul joc al unei serii care ne place in mod deosebit, pentru confortul de a regasi un gameplay familiar sau pentru pura nostalgie a unui trecut in care totul era mai simplu. Nici acest nou an nu face exceptie de la regula, intre continuari asteptate si reveniri ale unor francize pe care le-am uitat toti.
Cele mai asteptate continuari de jocuri video
The Legend of Zelda: Tears of the Kindom
Nintendo a dezvaluit toamna trecuta data de lansare si numele complet al continuarii directe a Zelda-ului lansat in acelasi timp cu Switch si care a revolutionat mai mult sau mai putin formula seriei. Asa este, au trecut aproape 6 ani de atunci.
Programat sa se lanseze pe 12 mai 2023 pe Nintendo Switch, nu se stiu mai multe despre continutul exact al titlului, in afara de faptul ca Tears of the Kingdom va capata un nou nivel… dar, nu este acesta un lucru rau? Distractia vine in principal din descoperirea mecanicilor de joc, a potentialului lor si a interactivitatii lor cu lumea deschisa a unui joc post-apocaliptic.
Fire Emblem Engage
Nebunia multiversului pare sa fi ajuns si la Nintendo, deoarece Fire Emblem Engage va oferi posibilitatea de a invoca pe campul de lupta eroi emblematici din jocurile anterioare. Cu toate acestea, cu prezenta unui hub dedicat tot felul de activitati sociale, cum ar fi Scoala de ofiteri a celor trei case, titlul ar putea fi mult mai mult decat un simplu „Fire Emblem All-Stars”.
Star Wars Jedi: Survivor
Respawn Entertainment a dovedit cu Jedi: Fallen Order ca poate realiza si un joc de actiune unic si foarte interesant, invelit intr-un Star Wars exploatat cu gust. Ei bine, spectrul Dark Souls a trecut pe langa noi, dar pentru o premiera, rezultatul a fost destul de convingator.
Star Wars Jedi: Survivor are loc la cinci ani dupa evenimentele din predecesorul sau si ar trebui sa prezinte mai multe stiluri de lupta cu sabia laser, o explorare mai deschisa a diferitelor planete si chiar posibilitatea de a folosi un blaster. Vom vedea pe 28 Aprilie pe PC, PlayStation 5 si Xbox Series S|X daca va rafina experienta originala.
Dead Island 2
Anuntat in urma cu mai bine de 8 ani, Dead Island 2 a fost plimbat intre nu mai putin de 4 studiouri, schimbandu-si constant viziunea. Fapt amuzant: dezvoltatorul Techland, a avut timp sa lanseze Dying Light si Dying Light 2 in aceeasi perioada.
Versiunea celor de la Dambuster Studios (fosta Free Radical Design) pare a fi cea potrivita, oferind si ea o lume deschisa infestata cu zombi mai mult sau mai putin speciali. Cu o ultima amanare anuntata in urma cu cateva saptamani, Dead Island 2 ar trebui sa fai lansat pe 28 aprilie pe PC, consolele PlayStation si Xbox.
Street Fighter 6
A fost nevoie de ani de zile de actualizari de continut pentru a-i face pe oameni sa uite de lansarea dezastruoasa a lui Street Fighter V, dar cea de-a sasea parte a venerabilei serii de jocuri de lupte pare sa bifeze deja toate casutele potrivite inainte de a se lansa, datorita unei transparente de comunicare exemplare din partea Capcom, a unui continut initial destul de stelar si a unor beta-uri tehnice de succes.
Cu o multime de idei noi de gameplay care sunt deja considerate a fi stapanite si cu o mulțime de caracteristici care se adreseaza atat profesionistilor, cat si incepatorilor, Street Fighter VI pare a fi episodul care indica faptul ca seria a inteles in sfarsit epoca in care evolueaza. Verdictul va fi dat pe 2 iunie pe PC, PlayStation si Xbox.
Diablo IV
Diablo IV, bineinteles Diablo IV. Un titlu care ar fi trebuit sa fie anuntat alaturi de Diablo Immortal, tocmai pentru a sustine faptul ca titlul pentru mobil este doar un aperitiv in asteptarea urmatorului joc principal din seria Hack’n’Slash, care vine la mai bine de 10 ani de la lansarea lui Diablo III. S-ar fi evitat multe neintelegeri si problemele aferente, dar… hei, noi nu suntem departamentul de marketing al Blizzard.
Dezvoltat in conditii de stres si confuzie, potrivit Washington Post, ultima versiune beta inchisa indica faptul ca Diablo IV este pe cale sa fie o evolutie excelenta a francizei online, in timp ce se inspira mai mult din Diablo II din punct de vedere artistic. Dar va promit ca sistemul sezonier de battle pass si magazinul integrat nu va vor strica dorinta frenetica de a da click/ ucide pentru a urca pe scara ierarhica pe 6 iunie.
Final Fantasy XVI
Dupa un al 15-lea episod canonic care, in mod clar, nu a stiut ce vrea sa fie, fanii francizei asteapta Final Fantasy XVI cu un oarecare entuziasm, deoarece titlul este condus de cel care a permis ca MMO-ul Final Fantasy XIV sa renasca si sa straluceasca: Naoki Yoshida.
Ei bine, unii vor regreta, fara indoiala, indepartarea definitiva de lupta tactica pentru ceva mai… dur, dar plasticitatea lui Final Fantasy XVI si rugozitatea sa surprinzatoare modeleaza deja un JRPG cu buget mare care spera sa puna pe toata lumea de acord.
Sigur, Final Fantasy XVI va fi lansat pe 22 iunie exclusiv pe PlayStation 5, dar nu-l ascultati pe directorul care va invita sa va cumparati un PS5 doar pentru a-l juca, deoarece Square Enix a recunoscut deja cu jumatate de gura ca titlul va fi intr-adevar lansat pe PC. La sase luni de la lansarea pe consola, daca totul merge bine.
Baldur’s Gate III
Da, Baldur’s Gate III a fost deja lansat, in faza de acces timpuriu, care se afla in plina desfasurare pe Steam, iti permite in prezent sa te bucuri doar de primul act al campaniei. Lansarea completa din august va aduce restul de doua treimi din joc, Larian indicand ca a valorificat toate lectiile invatate din octombrie 2020.
Primul act a facut referiri pe furis la legendarele RPG-uri ale BioWare, dar trailerul lansat la The Game Awards 2022 dezvaluie ca batranii vor putea sa se intalneasca cu vechile cunostinte in versiunea completa a Baldur’s Gate III, cum ar fi Jaheira si Minsc.
Alan Wake 2
In 2011, Alan Wake a fost un esec comercial. La fel a fost si remasterizarea Alan Wake lansata anul trecut si totusi, Alan Wake are inca acea aura de cult. Impartasind acelasi univers, Control a permis celor de la Remedy sa afle daca jucatorii sunt pregatiti sa il snobeasca din nou pe scriitorul nevrotic, si se pare ca da.
Inca nu stim prea multe despre Alan Wake 2, dar Remedy spune ca vrea sa ofere o experienta care ar trebui sa fie o schimbare fata de jocul original. Nu exista o data de lansare specifica, dar daca totul merge bine, titlul Epic Games ar trebui sa fie lansat in cursul acestui an.
Armored Core VI: Fires of Rubicon
Aflat in dezvoltare de cativa ani, in timp ce FromSoftware era deja ocupat cu lansarea masterclass-ului Elden Ring, Armored Core VI este o realitate. O realitate care ar trebui sa se concretizeze in acest an, pe PC, consolele PlayStation si Xbox.
Final Fantasy VII Rebirth
Rareori am vazut un proiect care sa forteze atat de mult nostalgia jucatorilor, dar, impotriva tuturor sanselor, Final Fantasy VII Remake este pe cat de generos, pe atat de surprinzator. Ei bine, nu toate surprizele sunt bune, dar nu se poate spune ca titlul nu-si asuma riscuri cu materialul original.
Programat pentru lansare la sfarsitul acestui an, Final Fantasy VII Rebirth ar trebui sa valorifice contextul ciudat pus de sfarsitul lui FF7 Remake, facandu-i pe fani deosebit de nervosi, in timp ce aduna o parte din piesele cu recenta remasterizare a lui Final Fantasy VII Crisis Core, subintitulata Reunion.
Marvel’s Spider-Man 2
Un adevarat exemplu de joc AAA bine pus la punct, dar fara menajamente, Marvel’s Spider-Man este genul de exclusivitate pe care jucatorii PlayStation o adora, atat de mult incat anul trecut au lasat jucatorii de PC sa se bucure de el. Daca totul merge bine, vor putea sa isi mai faca un selfie cu Marvel’s Spider-Man 2, care va aparea la sfarsitul acestui an pe PlayStation 5.
Nu am avut inca niciun detaliu despre aceasta continuare in afara trailerului de anunt, dar acum ca statutul lui Miles Morales ca Super Erou a fost oficializat, povestea ar putea sa prezinte mai multa cooperare intre cei doi supereroi. In orice caz, titlul ar trebui sa profite mai mult de puterea celei mai recente console Sony.
Hollow Knight: Silksong
Da, Hollow Knight: Silksong exista. Da, Xbox isi da cuvantul ca sequel-ul titlului celor de la Team Cherry va fi lansat inainte de iunie 2023. Nu, nu este o gluma de prost gust.
Ca sef al jocului original, Hornet va fi protagonistul acestei continuari a lui Hollow Knight, care va avea nevoie de timp pentru a vedea lumina zilei, ca toate lucrurile bune bine facute.
Homeworld 3
La aproape 20 de ani de la lansarea lui Homeworld 2, este aproape un miracol ca melancolica licenta RTS spatiala exista inca. Cu toate acestea, succesul lui Deserts of Kharak si campania Fig a acestui nou episod, dezvoltat de creatorii originali, dovedesc ca exista inca un gol in inimile fanilor.
Luandu-si timp si amanat de mai multe ori, creatorii spera sa-l aduca pe PC la inceputul anului 2023, sperand sa indeplineasca ambitiile de gameplay lasate deoparte acum doua decenii din cauza lipsei de putere a calculatoarelor. Este nevoie de multe pentru a simula un camp de lupta tridimensional cu resturi gigantice si tot felul de acoperiri. Oricum, niciun RTS nu a aratat vreodata ca Homeworld.