Se pare că așteptarea a luat sfârșit.. sequel-ul unuia dintre cele mai confuze jocuri pe care le-am încercat în anii mei de experiență în industria gaming a sosit. Pot doar să zic că ne livrează mult mai mult decât ne așteptam cu toții. „Alan Wake 2”, dezvoltat de către „Remedy Entertainment” și publicat de către „Epic Games”, face parte din categoria a celor mai bune jocuri Survival-Horror pe care le-am jucat vreodată. „Alan Wake 2” strigă perfecțiune din toate punctele de vedere, defapt, unul singur îl trage în jos, optimizarea pe PC, totuși, eu m-am bucurat de experiența dată pe „a 2-a cea mai puternica consolă din lume”, PS5.
INTRO
Încă de la bun început, „Alan Wake 2” strălucește în toată splendoarea sa. Prima chestie pe care o observi când intri în joc, e desigur, grafica.. „Alan Wake 2” e un BEHEMOTH de joc grafic, probabil chiar cel mai arătos joc creat până în momentul de față. Acțiunea jocului se petrece la 13 ani de la jocul precedent. Din start, jocul nu iți permite să joci cu personajul favorit al fanilor, „Alan Wake”, dar în schimb, ai alt protagonist foarte bun, de data asta femelă, numită „Saga Anderson”, un agent FBI trimisă în „Bright Falls” pentru a investiga crimele ritualului pe care „Oamenii Copacilor” le execută de timp îndelungat. Jocul începe cu un intro foarte puternic, putem observa absolut toate detaliile, pe lângă asta, modul în care iți este prezentată povestea e una foarte atractivă și ușor de înțeles.
GAMEPLAY ȘI COMBAT
La partea de combat, pot să zic că „Alan Wake 2: căștigă, nu e un combat extraordinar de bun, care să te dea pe spate, dar e unul solid, fară prea multe probleme și satisfăcător la timpul lui, până la urmă.. e un Survival-Horror. Am putut observa similaritățile dintre „Alan Wake 2” și „Resident Evil 2/3/4 Remake”, cel mai probabil de aici s-au inspirat „Remedy” cu jocul. În primul joc, erai foarte axat pe lanternă și nu prea îți păsa de muniție, pe de-o altă parte, combat-ul din „Alan Wake 2” se axează foarte mult pe muniție, fiecare glonț contează, cu exactitate ca și în seria legendară de jocuri „Resident Evil”.
Varietatea armelor nu e una foarte mare, tot ca și în „Resident Evil”, pornești cu un handgun și pe urmă ce avansezi în poveste, vei face rost de alte arme, unele prin puzzle-uri, altele pur și simplu doar le găsești. Că tot am precizat puzzle-urile, am fost plăcut surprins să văd că majoritatea puzzle-urilor din „Alan Wake 2” sunt foarte ușor de înțeles, dar în același timp și foarte inventive. Am fost mult mai satisfăcut de puzzle-urile din „Alan Wake 2”, față de puzzle-urile din „Resident Evil 4 Remake”.. să nu mă înțelegeți greșit, ambele sunt niște jocuri la categoria de MASTERPIECE, darrr.. „Alan Wake 2” ne-a oferit puțin mai multe la partea de puzzle. Lăsând puzzle-urile la o parte, e timpul să vorbim despre varietatea de inamici, nu prea am ce să comentez aici, inamici sunt.. creativi, nu prea.. Inamicii în sine au un attack pattern foarte confuz, dar asta a fost scopul jocului, să aibe o dificultate relativ mai mare, și să fie horror în același timp. La partea de horror, chiar nu am ce comenta, o tonă de jumpscares neprevizibile, chiar și în mijlocul luptelor, pe cât am fost de terifiat, cu atât am iubit jocul mai mult.
Încă o chestie diferită față de primul joc, sunt misiunile cu „Saga Anderson” în care trebuie să iți pui mintea la contribuție pentru a afla mai multe detalii despre cazul principal. De regulă, nu e foarte multă gândire, poți doar să spamezi documentele în fiecare spațiu gol, pentru a le afla locul, dar e recomandat să asculți și să le citești, e cea mai importantă parte pentru a înțelege povestea cu adevărat. Deci.. gameplay-ul lui „Saga” e tipul agentului FBI, dar al lui „Alan”? Pot doar să zic că partea lui „Alan” m-a făcut mult mai confuz față de partea lui „Saga”, gameplay-ul lui e puțin mai.. „Run and try to survive”, dar misiunile, misterul, estetica.. toate astea face ca jocul să fie echilibrat la perfecție din ambele puncte de vedere.
GRAFICĂ ȘI ENVIRONMENT
Cum am precizat și mai sus, primul lucru de care te izbești e GRAFICA, jocul arată ireal de bine din toate punctele de vedere, tesselation-ul terrain-ului, claritatea, shaderele, texturile, lumina ambientală, umbrele, absolut tot arată bine la jocul ăsta, un joc într-adevăr HyperRealistic. „Alan Wake 2” e încărcat de engine-ul studio-ului principal, „Remedy’s Northlight Engine”, un engine cu capabilități extraordinar de mari, l-am putea pune lângă „RE Engine” și „Unreal Engine 5”, toate fiind engine-uri de nota 10.
Cel mai surprins am fost de animațiile geniale pe care „Alan Wake 2” le-a avut, în unele momente nu îmi dădeam seama dacă joc un joc video sau mă uit la un documentar horror, atât de bine sunt făcute, realism la cel mai înalt nivel. La partea de performanță, jocul rulează foarte smooth pe PS5, darr.. din testele mele de pe PC, jocul nu e chiar cel mai polished, cerințele sunt mult prea mari și fară tehnologia „nVidia” DLSS, nu prea îl poți juca în 60+ de cadre pe secunda.
SUNET ȘI MUZICĂ
Am ajuns la altă parte în care jocul căștigă competiția. Sunetele din „Alan Wake 2” strigă realism la fiecare secundă, sunetele ambianței, adierea vântului, sunetul frunzelor când calci pe ele, apei, noroiului, toate detaliile sunetelor au fost făcute de către profesioniști, nu pot să spun mai mult, sunt perfecte, fară nici un dar și poate. Actorii de voce și dialogul în sine au fost și ele destul de bune, nu aș putea spune că nu au fost probleme, dar atât timp cât nu a stricat ceva major și am putut simții emoția, am fost mulțumit. Dar muzica??.. Cum e? Din nou, „Alan Wake 2” mi-a dat așteptările peste cap și mi-a dat OST-uri de milioane, melodiile din gameplay au fost relativ ambientale, ceva să iți stârnească interesul și să fi distorsionat în același timp, darr.. melodiile de la finalul chapter-ului, au fost absolut AMAZING. Am stat ore în șir la anumite chaptere, doar să le ascult piesele înainte de a intra în acțiune.
POVESTE
Când am intrat prima dată în joc, mă rugam să nu fie povestea la fel de complexă ca în primul joc, well, povestea încă e complexa.. dar e mult mai ușor să o înțelegi. Pe lângă toate categoriile în care „Alan Wake 2” căștigă, simt că povestea e cea mai buna dintre toate, e alegerea mea pentru „Cel mai bun joc narativ din 2023”, o adevărată capodoperă. Cum am precizat și mai sus, acțiunea poveștii se desfășoară la 13 ani de la incidentele din jocul precedent, „Alan Wake” e dat dispărut de ani întregi, iar „Saga Anderson”, protagonistul nostru secund, are un caz foarte complex în „Bright Falls”, locul tuturor poveștilor de speriat copiii.. de asemenea, locul de pace al lui „Baba Yaga”, da, acea „Baba Yaga”, vrăjitoare fară suflet.
După ce „Saga” pune cap la cap toată povestea „Cultului Copacilor”, „Alan Wake” apare de nicăieri pe plaja din „Bright Falls”, neștiind ce se întâmplă, „Saga” îl aduce pe „Alan” într-un loc sigur, unde „Cultul Cop-„, acum că am repetat porecla asta de câteva ori, mi se pare una super proasta, îi voi spune doar „cult”.. în regula, după ce „Saga” îl interoghează pe „Alan” despre toate atrocitatiile întâmplate în „Bright Falls”, „Alan” încearcă să își reamintească tot, să pună fiecare piesă a puzzle-ului, cap la cap. Având în vedere că e o poveste lungă și interesantă, e de ajuns cu spoilerele, trebuie să descoperiți voi singuri.
CONCLUZIE
Cu o grafică excepțională, o poveste extraordinar de bună și o muzică realizată de niște zei, „Alan Wake 2” e un candidat pentru „Game Of The Year”. Îl consider cel mai bun joc video survival- horror din toate timpurile, o capodoperă vizuală. Nu pot exprima prin cuvinte cât de minunat arată jocul la setări maxime, dar ca orice alt joc, are și unele minusuri, totuși, minusurile alea nu le iau în considerare (PCMR). Pe PS5, a rulat absolut perfect, nu am avut nici măcar un frame-drop. Darr.. cea mai bună chestie la „Alan Wake 2” e că jocul costă doar 50$, un preț glorios pentru un joc atât de bun, unul dintre cele mai bune, având în vedere că alte jocuri au costat 70$/80$ și au fost oribile la cel mai înalt nivel *(Forspoken)*, „Remedy” s-au gândit să facă un joc pentru toată lumea, o experiență unică de 20 ore, la doar 50$, felicit studio-ul pentru un standard atât de jos.
Alan Wake 2: Recenzie
Dante